Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mnogi se neće složiti

Infantinove velike promjene: Format kakav nije viđen i povijesni broj zemalja na SP-u!

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino sugerirao je kako bi se Svjetsko prvenstvo od 2026. godine moglo proširiti na čak 48 zemalja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Infantino je prvotno imao prijedlog od 40 reprezentacija na završnom turniru, a to je i bio dio njegovog manifesta kada je izabran za novog predsjednika FIFA-e. Međutim, bivši glavni tajnik UEFA-e sada je otišao korak dalje i predložio da se Svjetsko prvenstvo proširi na 48 zemalja, od kojih bi 16 reprezentacija išlo kući nakon samo jedne utakmice.

Ideja je to koja će naići na veću popularnost izvan Europe, s obzirom da je ostatak svijeta već dugo u nepovoljnijem položaju u odnosu na europske reprezentacije.

''To su ideje kako bi pronašli najbolje rješenje. Raspravljat ćemo o njima ovaj mjesec i odlučiti o svemu do 2017. godine'', rekao je Infantino.

Infantino predlaže da se u preliminarnoj nokaut fazi nađu 32 reprezentacije koje bi igrale u zemlji domaćina, a 16 pobjednika prošlo bi dalje u grupnu fazu natjecanja. Preostalih 16 reprezentacija bilo bi oslobođeno prvog kruga i automatski smješteno u skupine.

''Ne mislim da je to dobra ideja jer bi se time razrijedila kvaliteta natjecanja'', izjavio je izbornik aktualnih svjetskih prvaka Joachim Löw.

Svjetsko prvenstvo zadnji put je proširivano 1994. godine s 24 na 32 reprezentacije.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider