Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Promjena formata SP-a

Sve su veći izgledi da ovaj čovjek postane novi šef svjetskog nogometa

Južnoamerička nogometna federacija (CONMEBOL) odlučila je podržati aktualnog glavnog tajnika UEFA-e Giannija Infantina u utrci za predsjednika FIFA-e.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik CONMEBOL-a Juan Angel Napout u izjavi za Folha de Sao Paulo potvrdio je podršku Infantinu u utrci za novog predsjednika FIFA-e.

"Glasat ćemo kao blok za Infantina, tako smo odlučili", izjavio je Napout nakon sastanka Brazilskog nogometnog saveza u Rio de Janeiru.

Gianni Infantino, koji je zadnji objedlodanio svoju kandidaturu za predsjednika FIFA-e, sastao se s predsjednikom CONMEBOL-a kao i s ostalim južnoameričkim nogometnim dužnosnicima u studenom u Asuncionu.

Švicarac je tada izjavio da će podržati ideju o četiri izravno kvalificirane reprezentacije iz Južne Amerike za Svjetsko prvenstvo i mogućnost petog mjesta na SP-u zahvaljujući kojem bi Južna Amerika dobila u doigravanju s nekom od reprezentacija s drugog kontinenta.

Infantino je objavio svoju kandidaturu za predsjednika FIFA-e nakon što je etički odbor Međunarodne nogometne federacije objavio da je na 90 dana suspendirao aktualnog predsjendika UEFA-e Michela Platinija zbog upletenosti u korupcijski skandal.

Infantino je izjavio i da će, ako Platiniju početkom prosinca bude odobreno da izađe na izbore u veljači, on povući svoju kandidaturu.

2026. ćemo imati SP sa 40 reprezentacija?

Ako pak ostane kandidat i pobijedi, Infantino će dobili priliku sprovesti u djelo svoje glavno obećanje - povećati broj reprezentacija koje igraju na Svjetskom prvenstvu s 32 na 40. Infantino je još ranije izjavljivao kako bi na SP-u 2026. mogli očekivati 40 reprezentacija.

Izbori za predsjednika FIFA-e, koji će na toj funkciji naslijediti Seppa Blattera, također suspendiranog na 90 dana zbog sudjelovanja u korupcijskom skandalu, održat će se 26. veljače u Zuerichu.

Za sada je prihvaćeno pet kandidatura - Giannija Infantina, šeika Salmana du Bahreïna, Južnoafrikanca Tokya Sexwalea, jordasnkog princa Alija i Francuza Jérômea Champagnea. Michel Platini čeka da istekne suspenzija i da vidi hoće li njegova kandidatura biti odobrena.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider