Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Je li precijenjen?

Evo zbog čega je Gerrard gradu Liverpoolu isplativiji od Beatlesa

Objava Stevena Gerrarda da na kraju sezone napušta Anfield rastužila je brojne poklonike „Redsa“...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U čast obljubljenog junaka Anfielda ovih dana ispisani su tomovi novinarskih tekstova, posvete njegovoj vjernosti Kopu i crvenom dresu. Brojni autori prisjetili su se Gerrardovih najvećih uspjeha u 17-godišnjoj službi „Redsima“, ali i oplakali njegovu hudu sudbu, tragičnu ulogu u prošloj sezoni kada se „pred vratima raja“, u odlučnom trenutku okliznuo i prosuo san o vraćanju titule prvaka Engleske na Anfield, i to nakon 24 godine posta.

Ali, priče o legendama i herojima ne bi bile tako upečatljive i dirljive da pored velikih pobjeda nema tragičnog momenta, nekog nedosanjanog sna koji ostaje u amanet nadolazećim generacijama. Englezi su, doduše, često skloni patetici i preuveličavanju svojih nogometnih zvijezda, čija je realna nogometna vrijednost, cinici bi rekli, proporcionalna uspjesima njihove reprezentacije. Ne smijemo ni pomisliti što bi Englezi pisali da imaju uspjeha kao, recimo, Nijemci.

Gerrard isplativiji od Beatlesa

Čitajući panegirike engleskih medija netko neupućen može steći dojam da je Gerrard u rangu Ronaldinha ili Zidanea, ali kako god procijenili njegovo nogometno umijeće, ostaje činjenica da je puno značio za „Redse“ ali i za grad Liverpool. „Crveni“ dio Liverpoola sa sjetom će se sjećati svojeg idola, ali ni „plavom“ neće biti baš svejedno kada na ljeto napusti grad. Gerrard nije samo zaštitnik znak Liverpool F.C.-a već i grada Liverpoola.

Gerrard je donio više prihoda gradu Liverpoolu od prodaje dresova i majica sa svojim likom i imenom nego čuveni Beatlesi. Od ukupno prodanih dresova Liverpoola u jesenskom dijelu sezone na Gerrarda otpada 23.7 posto. Po tome je Gerrard, iako u smiraju svoje karijere, četvrti najuspješniji igrač u Premiershipu, odmah iza Sergija Aguera (33.7% - Manchester City), Radamela Falcaa (33% - Manchester United) i Ángela Di Maríje (24% - Manchester United).
Gerrardova komercijalna vrijednost daleko nadmašuje prodaju dresova i suvenira. Prije godinu dana postao je zaštitni znak Microsoftove konzole XBOX One u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zanimljivo da mu ugovor nadmašuje onaj od zvijezde Real Madrida Garetha Balea s EA Sportsom koji ima prava na slavnu igricu pod pokroviteljstvom FIFA-e. Ekonomsku vrijednost lika i djela Stevena Gerrarda prepoznaju i navijači Liverpoola koji su prije dvije godine za 550.87 eura kupovali njegove dresove s potpisom, a koje je nosio na utakmicama. Računa se da će s protekom godina vrijednost dresova samo rasti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider