Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svaka im čast!

Senzacija Lige prvaka: Nekoć gimnastički klub danas igra odličan nogomet

Apsolutno najveće iznenađenje ovosezonske Lige prvaka je aktualni prvak Belgije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mjesto među 16 najboljih u Ligi prvaka za ovu sezonu osigurao je i belgijski prvak Gent, sjajno iskoristivši sreću koja ih je pratila na ždrijebu skupina.

Svrstani u najslabiji, četvrti pot, Belgijanci su ples kuglica krajem kolovoza u Nyonu čekali kao klub od kojeg su samo prvaci Švedske (Malmo) i Kazahstana (Astana) imali slabiji koeficijent. Izvukli su Zenit, Valenciju i Lyon te su stvoreni svi preduvjeti za dobar rezultat.

Kada su prošle sezone iznenađujuće, po prvi put, osvojili naslov prvaka Belgije, automatski su osigurali plasman u Ligu prvaka (najbolja belgijska momčad ima izravno mjesto u Ligi prvaka, drugoplasirani ide u kvalifikacije) gdje im je jedini cilj bio ne osramotiti se. Postavljenu letvicu obilato su preskočili.

Iako su osvajanjem titule priskrbili si minimalnih 12 milijuna eura koliko UEFA daje svakom sudioniku grupne faze, u Gentu se nisu željeli razbacivati s novcem ovog ljeta.

Gent je dokaz da se može kupiti dobro, a jeftino

Doveli su dosta igrača, ali samo za dvojicu su platili odštete. Obojica su braniči - Izraelac Abd Hatem Elhamed stigao je iz Ashdoda za milijun eura, a Danac Lasse Nielsen iz Groningena za 600.000. Poput njih dvojice, ni ostali igrači ne predstavljaju zvučna imena na europskoj sceni, a stigli su ili na posudbu (poput Srbina Stefana Mitrovića iz Freiburga) ili kao slobodni igrači.

Gent je dakle ukupno na odštete za pojačanja potrošio milijun i 600 tisuća eura, što je, primjerice, četiri puta manje no što je Dinamo platio Manchester Unitedu i Splitu za otkup ugovora Angela Henriqueza i Marka Roga (izvor: Transfermarkt).

Trener koji ne želi bunker: Svi u napad pa što bude

Ključni čovjek za njihov uspjeh je trener. Hein Vanhaezebrouck nije imao odveć uspješnu igračku karijeru (Kortrijk, Harelbeke, Lokeren), ali kao treneru mu zasad ide sjajno. Prvo je od Kortrijka koji je konstantno plesao između prve i druge lige napravio stabilnog prvoligaša, izborivši 2012. i finale Kupa.

U ljeto 2014. stigao je poziv Genta u kojem je napravio rekonstrukciju igračkog kadra i, ono što je još važnije, u potpunosti ugradio svoju (napadačku) filozofiju nogometa, s trojicom pokretljivih igrača u obrani. Gent nije bunkeraška ekipa, hrabro se postavio u svim utakmicama u skupini Lige prvaka i zasluženo stigao do čak 10 bodova (tri pobjede, jedan remi i dva poraza).

Kapetan i udarni napadač spremni za unosne transfere

U kadru Genta, procijenjenom na 58 milijuna eura, nekoliko je igrača koji se već sad nalaze na radaru bogatijih klubova. Vratar Matz Sels mladi je belgijski reprezentativac, inače 23-godišnjak, a osim njega odskaču još dvojica 27-godišnjaka - kapetan Sven Kums, inače centralni vezni, i napadač Laurent Depoitre za kojeg interes iskazuju klubovi iz Premierlige.

Zanimljivo je kako je Gent osnovan (1864. godine) kao gimnastičko društvo iz kojeg su se izdvojili 1900. i nastavili tj. počeli djelovati kao nogometni klub. Prije pola godine stigli su do povijesnog prvog naslova, a sad su ostvarili i europski rezultat vrijedan divljenja.

Nije im ovo najdalja faza do koje su dogurali. U sezoni 1991./1992. ispali su u četvrtfinalu Kupa UEFA od Ajaxa predvođenog Dennisom Bergkampom, ali Liga prvaka je ipak nešto posebno. Kako bi opet stigli do četvrtfinala, trebat će im (ponovno) dosta sreće u ždrijebu. Primjerice, da izvuku Wolfsburg, iako će i protiv njega biti autsajderi. Međutim, jedno je sigurno - dvomjesečnu euforiju u Istočnoj Flandriji nitko ne može zaustaviti.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider