Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Odluka uskoro

Gdje nakon Katra? Obje kandidature se predstavile na kongresu AIPS-a

Pregršt tema obrađeno je na 81. Kongresu Međunarodnog udruženja sportskih novinara u Bruxellesu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prezentacije kandidata za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2026. i VAR prezentacija Massima Bussace dominirali su među brojnim temama 81. Kongresa Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) u Bruxellesu, kojem je nazočilo više od dvjesto novinara iz 100 zemalja.

Kongresu u Bruxellesu nazočilo je i tročlano hrvatsko izaslanstvo koje su činili glavni tajnik AIPS-a i predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec, glavni tajnik HZSN-a Marijan Bakić i član Izvršnog odbora HZSN-a Lovorko Magdić.

Na sastancima sekcija AIPS-a po kontinentima raspravljalo se o važnim točkama na lokalnom dnevnom redu. Na europskom sastanku predsjednik AIPS Europe Charles Camenzuli naglasio je kako novinarstvo mora održati borbu za neovisnost u sportskom novinarstvu.

Južnokorejski grad Gwangju predstavio je organizaciju SP-a u vodenim sportovima 2019. godine. Glavni tajnik Young-Teck Cho predvidio je svijetlu budućnost sportova na korejskom poluotoku naglasivši:

"Voljeli bismo upravo ovo prvenstvo uzeti kao trenutak za izgradnju mira i jedinstva, nadahnutih sportom."

SAD, Meksiko i Kanada protiv Maroka

SAD, Meksiko i Kanada s jedne, te Maroko s druge strane predstavili su kandidaturu za Svjetsko nogometno prvenstvo 2026. O domaćinu prvenstva glasovat će se na kongresu FIFA-e 13. lipnja.

FIFA-in povjerenik za suce Massimo Bussaca objasnio je detalje VAR-a, novog sustava video-analize spornih trenutaka na nogometnim utakmicama, koji će se primijenjivati na predstojećem SP-u u Rusiji.

"Ako nemate VAR, nemate mogućnost ispraviti jasnu pogrešku", istaknuo je među ostalim Bussacca.

"Sportsko novinarstvo - kako ostati relevantan u digitalnom dobu", zanimljiva je tema o kojoj je također bilo riječi na Kongresu AIPS-a u Bruxellesu. Statistike pokazuju kako mlađa generacija češće posjećuje videozapise nego pisane članke ili fotografije. Jedan od glavnih urednika sudionika u raspravi, Juan Ignacio Fallardo, na kraju panel rasprave je zaključio:

"Ako pisani mediji ne prežive, društvo će imati problem. Radimo zajedno da prežive."

Glavni tajnik AIPS-a Jura Ozmec naglasio je važnost članstva i aktivne uloge AIPS-a na svim kontintima, te kako sportske komisije te organizacije ubuduće neće imati veliki broj članova, pet ili čak do deset, već će se znatno smanjiti kako bi se postigla veća učinkovitost i funkcionalnost u radu.

"Mi smo dio organizacije koja tvori obitelj, osnovu sportskog novinarstva", u završnom obraćanju istaknuo je predsjednik AIPS-a Gianni Merlo.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider