Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Povratak kralja

VIDEO Batistuta se vratio na mjesto sreće i ispričao zbog 'onog' transfera

O tome koliko je značio za cijeli jedan grad, svjedoči i titula koju je dobio.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Legendarni Gabriel Batistuta proglašen je počasnim građaninom Firence koju je punih devet godina oduševljavao svojim golovima.

Fiorentina ga je dovela 1991., a otad pa do 2000. godine je Batigol zabio 207 golova za Viole u svim natjecanjima, od čega je 168 u Serie A. Taj njegov učinak je impresivan naročito ako se zna da je Serie A u to doba bila uvjerljivo najjača liga svijeta, u kojoj se igralo prilično defenzivno.

Mlađe generacije sjetit će se derbija kola koji bi počinjali nedjeljom u 20:30 i nerijetko završavali s nepopularnih 0:0. U takvoj ligi, pored brojnih braniča svjetske klase, Batistuta je u prosjeku zabijao 19 golova po sezoni.

Scudetto ostao nedostižan sjajnoj generaciji Viola

Fiorentina je tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća stekla simpatije brojnih nogometnih fanova. Osim Batistute u momčadi su glavne zvijezde bili Rui Costa i Francesco Toldo, a u sezoni 1998./1999. kad su ostvarili najbolji ligaški plasman u Batistutinoj eri (treće mjesto), trener je bio Giovanni Trapattoni uz pregršt reprezentativaca: Moreno Torricelli i Sandro Cois/Italija), (Jörg Heinrich/Njemačka), (Edmundo/Brazil)...

Te sezone prvi strijelac Serie A bio je, pogađate, Batistuta. Kad niti tad nisu uspjeli uzeti Scudetto, pričekao je još jednu godinu i otišao.

Iako u 32. godini, Roma ga je platila 32.5 milijuna eura jer je tadašnji trener Vučice Fabio Capello poručio predsjedniku Francu Sensiju: "Nemojte brinuti oko njegovih godina, to je čovjek koji će nam donijeti naslov prvaka." I donio je, s 20 golova.

'Firenca je moja djevojka'

Ovog ponedjeljka se ispričao zbog odlaska u Romu.

"Firencu sam oduvijek smatrao svojom djevojkom. Ne moram objašnjavati koliku ljubav imam prema ovom gradu. Kad sam išao u Romu, osjećao sam se užasno jer nisam ispunio očekivanja ljudi iz Firence", izjavio je Batistuta na revijalnoj utakmici između Italije i Ostatka svijeta na stadionu Artemio Franchi.

Zabio je tri gola, a ovacije je dobio i prije tog hat-tricka, još na predstavljanju. Firenca mu nije zaboravila one magične 90-e...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider