Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kako vam se čini?

FOTO: Ovako će izgledati kontroverzni kamp HNS-a na Sveticama

Kontroverzni kamp HNS-a kraj maksimirskog stadiona dobio je budući izgled.

Nakon što je HNS odlučio, od svih mjesta u Hrvatskoj, napraviti nogometni kamp kraj stadiona Dinama, podigla se velika prašina u javnosti. Mnogi su se usprotivili uzimanju javnog prostora građanima Grada Zagreba, ali i činjenici da baš nitko ne radi takve kampove u centru velikog grada.

No, HNS i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučili su kako je ŠRC Svetice mjesto za godinama očekivani kamp hrvatskog nogometa. Na natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za Hrvatski atletsko-nogometni centar Svetice u Zagrebu, kojeg je provelo Društvo arhitekata Zagreba, zaprimljeno je 10 radova.

Ocjenjivački sud je na 5. plenarnoj sjednici održanoj 22. listopada 2014. godine većinom glasova odlučio prvu nagradu i novčani iznos od 144.000,00 kuna dodijeliti radu tvrtke PROARH u čijem su projektnom timu sudjelovali Davor Mateković, Tomislav Stojan, Vedrana Jančić, Jadranko Kereković, Vedran Pavličević, Mirna Malez, Ivor Pučar i Vito Boševski.

Vrbanović zadovoljan rješenjem

"Zadovoljni smo što je natječaj uspješno okončan. Vidjeli smo nekoliko odličnih rješenja, a ispred HNS-a mogu reći kako smo vrlo zadovoljni nagrađenim rješenjem. Iz projekta je jasno kako ćemo dobiti jedan vrhunski sportski kompleks, koji zadovoljava sve potrebe našeg Saveza, ali koji donosi novu vrijednost i našim atletičarima kao i građanima Zagreba koji će imati mogućnost korištenja raznih sadržaja", izjavio je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

Ocjenjivački sud je uz usklađenost rada s uvjetima raspisa valorizirao i primjerenost prostornog koncepta, funkcionalne, estetske, oblikovne i prostorne kvalitete rješenja, održivost energetskog rješenja te racionalnost i ekonomičnost izgradnje i održavanja, piše službena stranica HNS-a.

"Veselimo se što ćemo, uz pomoć Fife i Uefe, Zagrebu i Hrvatskoj osigurati vrhunsku novu sportsku infrastrukturu. Od prigodnog stadiona koji će moći koristiti naše mlade i ženske reprezentacije, kao i atletičari, preko nogometnih terena za razvoj naših mladih nogometaša do dodatnih sadržaja za građane za rekreaciju i odmor, Svetice će biti na ponos Gradu. HNS je spreman za početak radova, no moramo ispoštovati proceduru, pričekati sve dozvole i odluku Gradske skupštine", dodaje Vrbanović.

Stadion za tri tisuće gledatelja kraj Maksimira

Projektom se predviđa izgradnja manjeg stadiona s nogometnim igralištem i atletskom stazom te natkrivenom tribinom koja će primati do 3.000 gledatelja, a uz središnji teren predviđena su još tri nogometna terena (dva s umjetnom i jedan s prirodnom travom).
Među brojnim drugim sadržajima ističu se prostori za atletičare, uključujući dvoranu za atletski trening.

Prema pobjedničkom rješenju, 4000 kvadratnih metara duž zapadnog i južnog perimetra parcele bit će odvojeno za lokalnu zajednicu. Teren za mali nogomet, košarku, trim staza, gimnastika na otvorenom, dječje igralište i zona relaksacije bit će otvoreni za javnost kada tereni nisu u profesionalnom pogonu.

U nastajanju projekta korištene su informacije, preporuke i propisi iz niza Uefinih, HNS-ovih i IAAF-ovih priručnika.

Unutar centra nalazit će se i konferencijski centar koji zadovoljava potrebe za trajnom edukacijom službenih osoba i trenera, a u okviru konferencijskog centra postoje brojne mogućnosti uključivanja lokalne zajednice u razne edukativne aktivnosti.

Brončano-zlatna patina kroz cijeli centar podsjeća na jedno od najvećih postignuća hrvatskog sporta, brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider