Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Od 'giljotine' do heroja

FOTO Mourinhu neosvojiva utvrda i mjesto renesanse otpisanih 'Svraka'

Newcastle United je u subotu ponovno zaustavio Mourinha, prekinuo Chelseajevu dominaciju i vratio neizvjesnost u Premier ligu…

Još prije dva mjeseca Newcastle je bio pri dnu ljestvice s očajnom igrom i rezultatima, a navijači su tražili ostavku trenutno drugog najdugovječnijeg (prvi je Wenger) menadžera u ligi Alana Pardewa. Danas je Pardew heroj, a Newcastle jedina momčad koja je ove sezone zaustavila dosad nezaustavljiv stroj Josea Mourinha.

'Svrake' su na svom St. James' Parku prekinule niz Chelseaja od 23 utakmice bez poraza. Dva pogotka Papissa Cissea bila su dovoljna za šestu pobjedu sezone i diobu šestog mjesta s Arsenalom. I nije slučajno što je baš Newcastle bio taj koji je zaustavio Chelsea. Momčad koja se još donedavno bavila bijegom sa začelja može se pohvaliti kako ima utvrdu koju Mourinho nikad nije osvojio. U dosadašnjih pet gostovanja s Chelseajem na St. James' Parku karizmatični Portugalac nikad nije pobijedio.

Iako je tradicija bila na strani Pardewovih igrača, rijetko tko je davao šanse 'Svrakama' u toj utakmici. Bez nekolicine igrača iz obrane i nekoliko povratnika te ozljedom drugog vratara već u prvom poluvremenu, Newcastle je bio sveden na krpanje rupa, ali je i takav izašao kao pobjednik na stadionu s kojeg je posljednji put sve bodove odnio Manchester City u prvom kolu.

Preporod Newcastlea krenuo je sredinom listopada, kada je kod kuće pobijeđen Leicester za prvo slavlje na St. James' Parku i prvo uopće u prvenstvu ove sezone. Nakon toga su krenuli 'skalpovi' Tottenhama i Liverpoola, a sada je na red došao Chelsea.

Pobjeda je to koja je vratila neizvjesnost u Premier ligu, jer City je slavljem protiv Evertona stigao na samo tri boda zaostatka za 'Bluesima', dok se ManUtd pobjedom može približiti na pristojnih i još uvijek dostižnih osam bodova. Pogotovo kad se uzme u obzir da 'Crveni vragovi' ne igraju u Europi.

Newcastle je definitivno 'zakuhao' premierligaški poredak i pokazao da ovogodišnji Chelsea nije nepobjediv i neustrašiv kako je izgledao u prvih par mjeseci sezone. Naravno da je Mourinhov sastav i dalje glavni favorit za prvaka, ali glavni pratitelji su dobili krila i bit će zanimljivo vidjeti kako će izgledati narednih nekoliko kola engleskog prvenstva. A sve bliže je i čuveni 'Boxing Day'.

Ostao Alan Pardew na mjestu menadžera Newcastela ili ne, za jedno mu se mora skinuti kapu – jedini je trener kojeg Mourinho nije pobijedio na njegovom terenu. Njegova je sreća što je preživio 'giljotinu' s početka jeseni i trenutačno je među omiljenijim ljudima u metropolitanskom okrugu na obalama rijeke Tyne. St. James' Park mu na ovome može samo zapljeskati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider