Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Uživam igrati s Realom'

FOTO Mandžukić za GOL.hr: Neću biti zadovoljan ako ne postignem zadani cilj!

Uoči velikog madridskog derbija španjolski mediji gotovo su jednoglasni: Atletico Madrid napravio je pun pogodak kada je Marija Mandžukića ljetos doveo iz Bayerna!

Faza adaptacije hrvatskog napadača na novu momčad trajala je iznimno kratko. Mandžukić je tek pola godine na Vicente Calderonu, ali već se može reći kako se sjajno uklopio u momčad Diega Simeonea, iako postoje još određeni problemi…

„U Španjolskoj sam nekoliko mjeseci, ali španjolski mi ne ide dobro, još uvijek se teško koncentriram“, priznao je Mandžukić na početku intervjua tijekom foto sessiona u Madridu za najnovije Nikeove kopačke koje su dio Shine Through kolekcije.

Najnovija kolekcija kopački dolazi u bijeloj boji. Nikeovi dizajneri ističu kako ona u kombinaciji s drugim bojama djeluje moćno, baš kao i igrači kojima su kopačke namijenjene. Kopačke simboliziraju proces u kojemu se treninzi, igra i kreativnost najboljih nogometaša svijeta međusobno prožimaju i stvaraju impresivne trenutke na terenu i čine igru toliko lijepom, čistom i jednostavnom.
„Moja najdraža boja je bijela. Nikada nisam igrao u crnim kopačkama, jednostavno se ne osjećam dobro u njima. Tako da su najnovije kopačke za mene pun pogodak“, ističe Mandžukić i dodaje da je česti korisnik Nike Football aplikacije, vrlo popularne i u Hrvatskoj, koja omogućava korisnicima da dogovaraju utakmice, zabavljaju se s prijateljima i 'suigračima' i da budu prvi koji će moći pristupiti ekskluzivnim Nike proizvodima, vijestima i doživljajima.

Hrvatski napadač je tijekom snimanja otvoreno progovorio i o treneru Diegu Simeoneu, derbijima s Realom i hrvatskoj reprezentaciji. Mandžukić je u kratkom roku postao ljubimac navijača „rojiblancosa“ koji su lako „preboljeli“ Diega Costu, fantastičnog napadača koji je prošle sezone nosio Atletico do naslova prvaka Španjolske i finala Lige prvaka, a potom je prešao u londonski Chelsea.

'Atmosfera na Vicente Calderonu je nevjerojatna'

Golgeterskim učinkom ne zaostaje puno za Costom, u dosadašnjih 29 utakmica za Atletico postigao je 18 golova, a donio je „rojiblancosima“ još veću dozu energije, trke u fazi obrane i požrtvovanosti. Simeone i navijači Atletica prezadovoljni su hrvatskim napadačem, očekivali su strašnog „fajtera“ i dobili su ga.

A kako je Mandžukiću u Atleticu?
„To je zaista veliki klub. Nakon Bayerna odlučio sam se za Atletico upravo iz razloga jer je to veliki klub s dugom povijesti gdje se igra atraktivan nogomet. Kroz protekle godine bilježi velike rezultate, ne samo prošle sezone već kroz nekoliko godina ima velika postignuća“, kaže Mandžukić i dodaje kako do prelaska u Atletico nikada nije igrao na Vicente Calderonu.

Prešavši u Atletico konačno je osjetio jedinstvenu atmosferu Atleticova stadiona poznatog i pod originalnim imenom Manzanares.
„Čini se kao da igramo na argentinskom stadionu, atmosfera na Calderonu za igrače Atletica je nevjerojatna. Kad istrčiš na travnjak i vidiš navijače koji navijaju za tebe 90 minuta, puno je lakše dati sto posto od sebe. Volim njihov mentalitet iz razloga što je sličan hrvatskom, odlično se slažem s navijačima.“

'Zadani cilj je 50 golova u sezoni'

Bližite se brojci od 200 golova u karijeri. Zabili ste 164 gola u klubovima u kojima ste igrali te 17 u dresu hrvatske reprezentacije.
„Nisam to znao. Iskreno, ne pratim statističke podatke, ne volim taj dio nogometa. Najvažnije je osvajati trofeje. Očigledno je da uživam u postizanju golova, ali neću biti zadovoljan ako ne postignem zadani cilj od 50 golova u sezoni.“

Mandžukić je s Bayernom već osvojio najvažniji klupski trofej – Ligu prvaka – u nezaboravnom svenjemačkom finalu s Borussiom Dortmund na slavnom Wembleyju.
„To je njemački mentalitet. Te godine bili smo dva najbolja tima u Europi. Dortmund je odigrao čvrstu utakmicu i pokazao svoju taktičku nadmoć. Heynckes se pobrinuo da trčimo svih 90 minuta. Svi smo morali dati sve od sebe i to je razlog zašto smo te godine kao tim bili toliko snažni“, prisjetio se Mandžukić velikog londonskog finala od prije dvije godine.

Najdraže sjećanje?
„Ta cijela godina najdraže mi je sjećanje, nikada to neću zaboraviti.“
Pod vodstvom Juppa Heynckesa postali ste jedna od zvijezda europskog nogometa. Kakvo je vaše mišljenje o poznatom njemačkom stručnjaku koji je u međuvremenu otišao u mirovinu.
„Cijenio sam ga iz razloga što je dobar čovjek jednako kao što je i dobar trener. Imao je 22 igrača, točno je znao što će s kojim raditi i to im jasno naglašavao. Bio je fantastičan te godine. Puno je izvukao iz nas, svi igrači su ga cijenili i zato smo ostvarili dobar rezultat. Na kraju sezone rekao je da ne postoji bolje od toga.“

'Simeone je poput igrača'

Možete li povući paralelu s Diegom Simeoneom?
„Simenone je poput igrača, a tako se ponaša i na treningu. Imao sam odlične trenere ovih godina. Heynckes je bio moj mentor, učinio me boljim igračem, ali moram reći da Simeone svojim radom postiže isto kod svih svojih igrača.“

Mandžukić se za inozemne novinare prisjetio svojih početaka.
„Rođen sam u malenom selu u hrvatskoj prije nego je započeo rat. Otac je potpisao za njemački klub i odlučio da se svi selimo u Njemačku. Započeo sam igrajući za isti klub kao i on. Šest godina kasnije rat je završio, ja sam se vratio u Hrvatsku, a otac je završio svoju karijeru.“

Kažu da fizionomijom i karakterom sličite ocu, da ste od njega naslijedili motoričke sposobnosti i izdržljivost?
„Bio je branič. Igrao je za mali klub blizu Stuttgarta kao i Freddy Bobic. Puno mi je pomogao kroz moju karijeru. Nikada nije bio potpuno zadovoljan, ali to je normalno. Traži puno, ne hvali me previše jer želi izvući ono najbolje iz mene, ali znam da je zaista ponosan na moju karijeru.“

'Hrvatska ima odličnu momčad'

Jedna ste od najvećih zvijezda hrvatske reprezentacije koja redovita nastupa na velikim turnirima.
„Nikada ne igram sam. Nikada nećete vidjeti igrača koji sam pobjeđuje utakmice. Upravo je tako sa mnom kada igram za Hrvatsku. Imamo odličnu momčad s jako dobrim igračima.“

Ivan Rakitić i Luka Modrić vaši su suigrači iz reprezentacije i veliki konkurenti u španjolskoj ligi. Kakve su razlike između Rakitića i Modrića u Barceloni i Realu i hrvatskoj reprezentaciji?
„Rakitić ne igra na istoj poziciji za Hrvatsku. Više je pomaknut naprijed dok Modrić igra dubinski. Oboje su jako bitni igrači.“

Možete li uoči velikog gradskog derbija s Realom opisati kakvo značenje Atletico ima u Madridu pokraj deseterostrukog prvaka Europe?
„Dok šećem gradom i jedem u restoranima primjećujem puno fanova Atletica. Ne znam za ostale dijelove Španjolske, ali u Madridu imamo jednak broj navijača kao i Real.“

'Uživam u derbijima s Realom'

Derbi s Realom posljednjih se godina vratio na stare razine od prije nekoliko desetljeća kada je Atletico bio ravnopravan ili ravnopravniji suparnik. U gradu vlada veliko suparništvo, iz iskustva znamo da se navijači baš ne podnose. Kako se vi osjećate u „el derbi madrileño“, jednom od najvrućih derbija svijeta?
„Uživam u njima. To je nogomet i tenzije su u nogometu potrebne. Na terenu nismo prijatelji, ali nakon zadnjeg sučevog zvižduka bitka se privodi kraju“, zaključio je Mandžukić, koji će prema najavama španjolskih medija istrčati protiv Real u početnoj postavi Atletica. 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider