Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novi način ždrijebanja

FIFA ima novost za sve: Hrvatskoj prijeti strašno teška skupina na SP-u!

Za točno tri tjedna održat će se ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo u nogometu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kongresna palača Kremlin u Moskvi bit će 1. prosinca poprište održavanja ždrijeba skupina za Svjetsko prvenstvo koje će se od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine igrati u Rusiji.

Nakon sinoćnje rapsodije protiv Grka na Maksimiru svi smo uvjereni kako će se Hrvatska plasirati na svjetsku smotru i naći svoje mjesto među 32 reprezentacije u ždrijebu. Očekuje se da će Vatreni obraniti tri kapitalna gola prednosti u Pireju, a onda će se s nestrpljenjem iščekivati moskovski ples kuglica, tim više jer je FIFA odustala od dosadašnje prakse i promijenila način određivanja jakosnih skupina (tzv. potova).

Ljestvica kroji baš sve

Za razliku od prijašnjih SP-ova kada su reprezentacije u drugom, trećem i četvrtom potu bile razvrstane na temelju geografske pripadnosti, u nadolazećem ždrijebu svi će potovi biti formirani na temelju FIFA-ine ljestvice reprezentacija objavljene 16. listopada. Prije ždrijeba će biti objavljena i nova ljestvica, 23. studenog, ali neće se računati po njoj kako se ne bi dogodilo da reprezentacije koje su morale igrati dodatne kvalifikacije s eventualne dvije pobjede u play-offu preskoče neku od reprezentacija koja je ranije osigurala SP i nije uopće morala u razigravanje.

Jedino što je ostalo isto u ždrijebu jest to da će u prvom potu biti domaćin plus sedam najbolje rangiranih, a nije se mijenjalo niti to da u istoj grupi ne mogu biti reprezentacije iz iste konfederacije (jasno, zbog najvećeg broja sudionika iznimka je UEFA odnosno Europa čije se dvije reprezentacije mogu naći u istoj grupi).

Uz domaćina Rusiju, prvi će pot tako sačinjavati još sedam najboljih reprezentacija s FIFA-ine ljestvice, a to su Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska.

Navijamo da ispadnu ili Peru, ili Švicarska, ili Italija

Što se naše reprezentacije tiče, kao 18. s te ljestvice na samoj je granici između drugog i trećeg pota, a to znači da, kako bi se izbjegao neki iznimno težak ždrijeb, moramo navijati da ispadne netko od trojca Peru-Švicarska-Italija. Peruanci igraju s Novim Zelandom, Švicarska je sinoć pobijedila u Sjevernoj Irskoj, a Italija večeras u Švedskoj igra prvu utakmicu.

Ako i Peru, i Švicarska, i Italija izbore SP, onda će one biti u drugom potu u ždrijebu, uz Španjolsku, Englesku, Kolumbiju, Meksiko i Urugvaj koje su zasad sigurne. U tom slučaju Hrvatska će biti u trećem potu i moguća je, primjerice, skupina s Brazilom i Španjolskom. Ili s Argentinom i Engleskom, Njemačkom i Kolumbijom itd.

Još devet slobodnih mjesta

Kako će točno izgledati svi ostali potovi, to ćemo znati za tjedan dana jer je trenutno još devet slobodnih mjesta (poznate su 23 od 32 reprezentacije koje će nastupiti u Rusiji).

Izgleda trećeg i četvrtog pota uvelike će formirati završnica afričkog dijela kvalifikacija kao i dodatnih europskih kvalifikacija te dvaju interkontinentalnih play-offova (Australija ili Honduras, Peru ili Novi Zeland).

Rijetke su reprezentacije koje neovisno o tome što će se događati u idućih nekoliko dana znaju gdje pripadaju - u treći ili četvrti pot. U trećem će sigurno biti Egipat i Iran, a u četvrtom Panama, Južna Koreja i Saudijska Arabija.

Jakosne skupine u ždrijebu za SP:

1. pot: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska

2. pot: Španjolska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, Peru?, Švicarska?, Italija?

3. pot: Hrvatska, Danska ili Irska, Island, Kostarika, Tunis?, Egipat, Iran, Senegal?

4. pot: Srbija, Nigerija, Australija?, Japan, Panama, Obala Bjelokosti?, Južna Koreja, Saudijska Arabija

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider