Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kontrolira sve u Unitedu

Ferguson otvorio dušu: Nogomet ne ide u dobrom smjeru!

Menadžer Manchester Uniteda s 37 godina trenerskog staža, Alex Ferguson, za Fifa.com prokomentirao je događaje koji su u tom razdoblju obilježili njega, United i svjetski nogomet...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Preko 25 godina Alex Ferguson je na kormilu Manchester Uniteda, a ukupno je više od 37 godina u trenerskom poslu.

"Moju dugovječnost na klupi Uniteda mogu zahvaliti prvenstveno klupskoj filozofiji koja mi dopušta autonomiju u radu i dugoročnom planiranju. To su stvari koje su u većini drugih klubova nezamislive, treneri dobiju otkaz nakon nekoliko lošijih rezultata. Ja u Manchesteru kontroliram sve od prve momčadi, skautskih službi i kompletnog omladinskog pogona", rekao je Ferguson, te se osvrnuo na enorman rast financijskih ulaganja u nogomet koji su pratili njegovu karijeru.

"Kada sam počinjao prije 37 godina nije uopće bilo menadžera – možete li si to zamisliti? Promjene su bile neizbježne, ali su neke stvari oko financija u nogometu prešle granicu i čini mi se da to nije baš dobro za razvoj nogometa. S druge strane, to je donijelo velike kvalitativne pomake. Danas se utakmice igraju u idealnim uvjetima, nema više loših travnjaka, a da ne pričam o napretku znanstvenih dostignuća i saznanja o sportu. Kada sam preuzeo United u stožeru sam ukupno imao osam ljudi uključujući asistenta, kondicijskog trenera i skaute, a sada imamo desetoricu samo sportskih znanstvenika. Sve skupa je rezultiralo drastičnim ubrzanjem igre, a to je uzročno-posljedično dovelo do više ozljeda. Prije 30 godina gotovo nije bilo ozljeda križnih ligamenata koljena a danas je ta ozljeda uobičajena", ocijenio je menadžer "crvenih vragova" koji je za kraj razgovora ostavio najdraži trenutak karijere i projekciju kada bi mogao u mirovinu.

"Bez ikakve dileme najdraži trenutak mi je osvajanje Lige prvaka protiv Bayerna 1999. godine. Klub je prije toga zadnji puta bio europski prvak 1968. godine i prošlo je puno vremena, a uz to slavili smo u nevjerojatnom preokretu i velikoj utakmici. Moja filozofija je da ostajem na klupi dok god mi to zdravlje dopusti", zaključio je Ferguson. (T.S.)
 

Nastavi čitati

Nastavi čitati