Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tradicija nas uči da...

Evo koji igrač i koja momčad su 'kraljevi' čuvenog Boxing Daya

Za razliku od većine europskih nogometnih liga u kojima traje zimska pauza, na 'otoku' počinje 'božićno-novogodišnje ludilo' i čak tri kola u razmaku od svega sedam dana...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sve počinje na Štefanje 26. prosinca tradicionalnim 'Boxing dayom', iduće kolo je već u nedjelju 28. prosinca, a serija se nastavlja prvog dana Nove godine. Nakon toga prvenstvo se nastavlja 10. siječnja, ali ne zbog pauze, već jer su od 3. do 6. siječnja na rasporedu susreti FA kupa.

Chelsea u "Christmas Week" ulazi s tri boda više od Manchester Cityja i deset bodova više od Manchester Uniteda. Posljednji put kada su 'Bluesi' bili na prvom mjestu ljestvice uoči Božića na koncu su i osvojili titulu prvaka.

"Neće biti lako. Dok se svi u svijetu pripremaju za slavlja, moji igrači moraju naporno raditi. Zbog toga iznimno poštujem igrače koji igraju u engleskom nogometu. U ovom trenutku igrači iz Primere su na Maldivima, igrači iz Bundeslige na nekoj plaži, dok u Premiershipu slijedi ludnica. Ovdje nema Božića i Nove godine, samo nogomet," poručio je menadžer Chelsea Jose Mourinho.

Zanimljiv je podatak kako je Manchester United 'kralj' Boxing Dayja. Od 22 utakmice igrane na Štefanje otkako je pokrenut Premiership, "Crveni vragovi" su dobili 19, a izgubili samo jedan dvoboj, 2002. od Middlesbrougha (1-3). Na drugom mjestu je Arsenal koji je dobio 15 od 22 utakmice igrane 26. prosinca. Treći je Liverpool, no 'redsi' nisu slavili na Štafenje od 2010.

Od 20 klubova koji se trenutačno natječu u elitnom razredu 'otočkog nogometa' na Boxing day nikada nisu slavili Burnley, Hull i Swansea City. No ova tri kluba su zajedno odigrala tek sedam utakmica. Od klubova koji su odigrali najmanje 19 susreta na 26. prosinca Everton i Aston Villa imaju najgori učinak u ligi. Villa je dobila samo tri, a Everton šest utakmica.

Legenda Liverpoola Robbie Fowler obožavao je igrati na Boxing day i s osam golova najefikasniji je igrač. Thierry Henry i Robbie Keane zabili su po sedam golova. Od igrača koji su još igraju najefikasniji je napadač Arsenala Theo Walcott sa šest golova.

Jedan od najslavnijih Boxing Daya bio je onaj iz 1963. godine kada je na 10 utakmica postignuto nevjerojatnih 66 pogodaka. Fulham je pobijedio Ipswich 10-1, Blackburn je na gostovanju pobijedio West Ham 8-2, Liverpool je slavio protiv Stokea 6-1, a identičnim rezultatom Burnley je razbio Manchester United. Chelsea je kao gost deklasirao Blackpool 5-1, dok su WBA i Tottenham odigrali 4-4...

 

Raspored vodećih klubova

26. prvenstvo (prvenstvo)

Chelsea - West Ham

WBA - Manchester City

Manchester United - Newcastle United

Burnley - Liverpool

Arsenal - QPR

 

28. prosinca (prvenstvo)

Tottenham - Manchester United

Southampton - Chelsea

Manchester City - Burnley

West ham - Arsenal

29. prosinca (prvenstvo)

liverpool - Swansea City

 

1. siječnja (prvenstvo)

Liverpool - Leicester City

Manchester City - Sunderland

Southampton - Arsenal

Stoke City - Manchester United

Tottenham - Chelsea

 

4. siječnja (FA kup)

Manchester City - Sheffield Wednesday

Yeovil Town - Manchester United

Chelsea - Watford

Arsenal - Hull City

 

5. siječnja (FA kup)

Wimbledon - Liverpool

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider