Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ususret Euru

Europsko U-19 prvenstvo: Hrvatskoj dva polufinala i jedno treće mjesto

Od 1981. do 2001. održavana su europska U-18 prvenstva na kojima je hrvatska reprezentacija također sudjelovala dva puta, pri čemu je 1998. godine bila treća.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Otkako je UEFA 2002. godine pokrenula europsko U-19 prvenstvo, hrvatska reprezentacija je dva puta izborila završni turnir, a najbolji plasman ostvarila je 2010. godine kada je stigla do polufinala. Od 1981. do 2001. održavana su europska U-18 prvenstva na kojima je hrvatska reprezentacija također sudjelovala dva puta, pri čemu je 1998. godine bila treća.

Na U-19 prvenstvu u Francuskoj 2010. godine mlada hrvatska vrsta je u skupini bila druga iza Španjolske, a potom je u polufinalu izgubila od Francuske 1-2. U skupini smo pobijedili Portugal (5-0), remizirali protiv Italije (0-0), te izgubili od Španjolske (1-2). Momčad koju je vodio Ivan Grnja u polufinalu je izgubila od Francuske (1-2), a ekipu su tada predvodili Šime Vrsaljko, Andrej Kramarić, Arijan Ademi, Filip Ozobić, Matej Delač...

Hrvatska U-19 reprezentacija europsku smotru je dohvatila i 2012. u Estoniji, no nije prošla grupu. U 1. kolu skupine B odabranici Dinka Jeličića su odigrali 1-1 protiv Engleske, potom su izgubili od Francuske (0-1), te pobijedili Srbiju (3-0). Na koncu su bili treći u skupini. Iz te generacije samo su Ivan Močinić i Oliver Zelenika pokucali na vrata A vrste. Močinić je upisao jedan nastup u seniorskom uzrastu, dok je Zelenika bio treći vratar na SP-u u Brazilu 2014. kod Nike Kovača.

Na Europskim U-18 prvenstvima sudjelovali smo dva puta 1998. na Cipru i 2000. u Njemačkoj. Na Cipru je ekipu predvodio izbornik Martin Novoselac, a igrali su Stipe Pletikosa, Ivica Olić, Jurica Vranješ, Igor Budan, Kruno Lovrek... U skupini smo izgubili od Irske (2-5), te dobili Cipar (3-0) i Englesku (3-0) osvojivši drugo mjesto. Drugoplasirani su igrali za treće mjesto, a mladi hrvatski nogometaši su nakon izvođenja kaznenih udaraca pobijedili Portugal 5-4.

Dvije godine kasnije EP U-18 je održano u Njemačkoj, a mladi hrvatski nogometaši nisu prošli skupinu. Izgubili su sve tri utakmice u skupini - od Njemačke 2-3, od Nizozemske 0-3 i od Ukrajine 1-2. Izbornik je ponovo bio Novoselac, a momčad su predvodili Darijo Srna, Dino Drpić, Mario Carević i Dario Zahora.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider