Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Marković poslao helikopter

Tanac: Na Poljudu se vidjelo da nam pati igra

Branko Ivanković nije bio na Poljudu, dvoboj Hrvatske i Gruzije gledao je u svom Varaždinu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

No, kad je 15-ak minuta prije kraja, pri vodstvu gostiju 1:0, helikopter u niskom letu nadletio Poljud, netko je u novinarskoj loži uzviknuo:

''Marković je poslao helikopter po Ivankovića, odmah će smijeniti Bilića!''

''Dobar vam je taj štos'', rekao je dan poslije Ivanković i dodao: ''Ne volim baš komentirati reprezentaciju – kad, naime, kažem nešto negativno, onda svi skaču i vele "ovaj hoće smijeniti Bilića", kažem li, pak, pozitivno, onda govore "kaj je ovaj lud, lupeta bez veze"!''

Uglavnom, najvažnije je da smo pobijedili, imamo sad dobru situaciju i sve držimo u svojim rukama. Je li vam se svidio način kojim je Hrvatska upisala tri boda?

Ne volim baš komentirati reprezentaciju jer onda svi skaču i vele ovaj hoće smijeniti Bilića

''Ne baš. Osobno nisam pristalica sustava igre 4-2-4, ne volim imati na terenu četiri napadača, jer onda pati igra. To se, uostalom, i vidjelo na Poljudu. Bilo je, dakako, i dobrih stvari, ali svakako treba ukazati i na one koje nisu bile dobre, iako svaki trener ima pravo na svoj stav i sustav.''

Nije lako igrati protiv bunkera, kako ste se vi u karijeri nosili s tim obrambenim "autobusima"?

''Moja je osnovna filozofija bila da igrom slamam bunker. To se najbolje može napraviti brzim protokom lopte i probojem po bokovima. A toga nije bilo, jer za brzi protok lopte treba imati i više igrača u sredini terena. Bunker se nije mogao razbiti onim ubacivanjima dugih lopti s 30-ak metara u 16-erac, nedostajalo nam je akcija poput one kod prvog gola, kad se okomitim ulaskom razbijala ta obrana'', rekao je Ivanković i nastavio:

''Dobra je ideja bila da Srna i Mandžukić, odnosno Pranjić i Perišić, "dupliraju" bokove, no u realizaciji je to bilo promašeno i umjesto dvostrukog pritiska, oni su se gušili i jedan drugom zatvarali prostor. I sad se opet vraćamo na taj protok lopte, koji nije bio kakav je trebao biti, nije bilo željene kombinatorike. Sve je palo na leđa Luke Modrića, koji je opet pokazao da je apsolutno naš najbolji igrač.''

Biste li vi uveli Badelja?

''Ne volim govoriti u stilu "ki bi da bi". To je stvar trenera, iako je činjenica da nam je nedostajao takav profil igrača'', smatra Ivanković.

U poljudskoj svečanoj loži bio je Ivan Katalinić, koji je naglasio:

''Ovo su najteže utakmice, igrači su već u mislima na odmoru, a neki su završili prvenstvo prije 15-20 dana i izgubili su natjecateljski ritam. Bio je tu i grč zbog Splita, željeli su napokon pobijediti, zbog svega toga ponudili su 70-80 posto svojih mogućnosti, što je, srećom, bilo dosta za pobjedu.
Igra baš i nije bila za pohvalu...''

''Trebalo se više igrati po bokovima, i golovi su, uostalom, pali nakon takvih proboja. Bilo je problema jer se napadači nisu vraćali i više sudjelovali u igri, momčad je bila podijeljena na dva dijela. No, najvažnije je da su bodovi ostali doma i da je razbijeno to splitsko prokletstvo'', kaže Katalinić. (VLM Media)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati