Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Euro 2012: 22 igrača i 5 sudaca

Euro 2012. gledat ćemo s pet sudaca na terenu. Konačna je to odluka koju su na nedavnom sastanku u Newportu donio IFAB ( International Football Association Board ).

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uvođenjem petog suca, kako tvrdi organizacija, konačno bi se prekinule rasprave oko 'nepostojećih golova'.

Promjena pravila uvedena je zahvaljujući snažnom pritisku predsjednika EUFA-e, Michellea Platinija. Odluka je donesena upravo na sastanku u Walesu, uoči Eura u Poljskoj i Ukrajini. Cilj takve izmjene je spriječiti vječne rasprave oko toga je li lopta prešla gol liniju ili nije. Time bi glavnom sucu bilo olakšana odluka oko priznavanja pogotka, a izbjegli bi se medijski linčevi nakon utakmica i video-dokazi kojima se do sada pribjegavalo.

IFAB je na sastanku u Newportu donio rezultate svih sustava koje su testirali između 17. i 13. Veljače u Zürichu. Od 10 sustava za sprečavanje ‘nepostojećih golova’, koliko im je predstavljeno, IFAB nije odabrao nijednog, tvrdeći kako niti jedna, za sada, u potpunosti ne ispunjava njihove kriterije.

Tehnologija, čije je standard definirao IFAB, trebala bi biti primijenjena samo na gol liniji i samo kako bi s preciznošću ustvrdila je li lopta prešla crtu. Sustav bi u tom slučaju automatski, već iduće sekunde trebao potvrditi pogodak, a takva bi odluka odmah bila vidljiva i dojavljena isključivo sucima i delegatima.

Kako donosi FIFA, novi sustavi koji su planirani kako bi precizno odredili je li lopta prešla gol liniju ili nije još nisu spremni i testiranja tehnologija koje bi trebale pomoći sucima u donošenju odluka u takvim slučajevima potrajat će još godinu dana. Oni, prema tvrdnjama FIFA-e još uvijek nisu uspjeli ispuniti uvjete koje organizacija od njih traži, ali nema sumnje će u budućnosti naći svoju primjenu.

Europsko prvenstvo za reprezentacije biti će prvo veliko natjecanje na kojem će se koristiti i dodatni, peti sudac. Taj je novitet IFAB već odobrio Europskoj nogometnoj federaciji (UEFA), a iskušan je u Europa ligi i Ligi prvaka. Kako se sada čini takva bi se praksa mogla ustaliti i na ostalim velikim natjecanjima.

Sudačka bi petorka tako bila sastavljena od glavnog suca, dva linijska suca i dva asistenta smještenih u neposrednoj blizini gola.

Na sastanku je prihvaćeno još nekoliko izmjena pravilnika koje će stupiti na snagu 1.sprnja. Između ostalog, odlučeno je kako igrači više neće smjeti nositi šalove i grijače za vrat. Okovratnici, koje između ostalih, vrlo rado koriste i igrači Manchester Citya, Tevez, Yaya Toure i Balotelli, te Nasri iz Arsenala i Totti u Romi, postali su popularni dodatak među nogometašima. No, kako je ustvrđeno na nedavnom sastanku takav 'modni'dodatak koji grije igrače, potencijalno je opasan jer bi njegovo eventualno povlačenje moglo dovesti do gušenja i ozljeda igrača koji ga nosi. IFAB je s toga odlučio da se njihovo nošenje zabrani. Novi pravilnik propisuje i kako će štucne igrača morati biti jednake boji hlačica.

Izmijenjene su i odredbe vezane za ovlasti suca u slučaju da se druga lopta, predmet ili životinja nađu na terenu dok traje igra. Odluka vezana za trostruku sankciju ( jedanaesterac, isključenje i sankcija u slučaju jasne šanse za pogodak unutar 16-erca) ) prepuštene su FIFA Task Force Football 2014.

Idući sastanak IFAB-a zakazan je u Londonu između 2.i 4. ožujka 2012. kada će na rasporedu biti preostala pitanja oko novih pravila na velikim natjecanjima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider