Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kakav ritam na startu!

Euro-izazovi i ubitačni tempo: Evo što čeka Bilića u West Hamu

Puno prije od ostalih klubova iz Premierlige West Ham će započeti sa službenim utakmicama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I dok će nogometna sezona u Engleskoj službeno započeti 2. kolovoza utakmicom Community Shielda između prvaka Chelseaja i pobjednika FA kupa Arsenala, točno mjesec dana ranije Slavena Bilića i njegov West Ham čeka prva službena utakmica.

Kao prvi klub po kriterijima fair-playa West Ham će biti engleski predstavnik u prvom pretkolu Europa lige, gdje se prve utakmice igraju 2., a uzvratne 9. srpnja.

Čekićari su zahvaljujući odluci UEFA-e dobili priliku zaigrati u Europi prvi put nakon devet godina kada je njihova avantura kratko trajala (ispali su od Palerma izgubivši obje utakmice bez postignutog pogotka, s ukupnih 0:4). Ovaj put bi, po svemu sudeći, trebali potrajati znatno duže.

Naime, u slučaju kada klub u posljednjih pet godina ne nastupi u Europi onda preuzima nacionalni koeficijent, a on u slučaju Engleske iznosi 16.078, zbog čega će West Ham u ždrijebu sva četiri pretkola Europa lige biti nositelj i neće se na putu do priželjkivanih skupina morati sastati s najjačim klubovima koji moraju proći žrvanj kvalifikacija, poput Borussije Dortmund, Athletic Bilbaa, AZ Alkmaara...

Zadnju pobjedu u Europi upisali protiv - Osijeka

Ne treba posebno napominjati koliko bi si kredita kod navijača Slaven Bilić kupio eventualnim ulaskom u grupnu fazu natjecanja, tim više što se West Ham kao prolaznik "slučajno" pojavi u europskim natjecanjima svakih nekoliko godina. U ovom stoljeću tek jednom (već spomenuti sudar s Palermom), a zanimljiv je podatak kako su Čekićari u Europi posljednju pobjedu proslavili i posljednji gol postigli našem Osijeku, u prvom kolu Kupa Uefa u sezoni 1999./2000., nakon čega su ispali od Steaue (0:0 kod kuće, 0:2 u gostima).

U slučaju (očekivanih) prolazaka u pretkolima, West Ham će kroz cijeli srpanj i kolovoz svaki četvrtak (izuzev 13. kolovoza kad je pauza) biti u akciji, dok ih 9. kolovoza čeka prvo kolo nove sezone Premierlige (raspored će se znati u srijedu 17. lipnja). Uz sve to, za srpanj su dogovorili i tri prijateljske utakmice (Colchester United, Charlton Athletic, Norwich City) čije je odigravanje upitno tj. ovisno o nastupima u Europi.

Strašan start sezone: 15 utakmica u prva dva mjeseca?

Teoretski, moguće je da West Ham u razdoblju od 2. srpnja do 30. kolovoza odigra osam europskih, tri prijateljske i četiri prvenstvene utakmice. Ukupno, u 60 dana 15 utakmica od kojih samo tri ne nose pritisak rezultata, a sve to prije nego li se sezona zahukta i krenu nastupi na potencijalna četiri kolosijeka (Premierliga, Liga kup, FA kup i Europa liga).

Cijela priča oko plasmana u Europa ligu može se razviti na način da mu Boleyn Ground bude redovito priređivao ovacije (u slučaju mirne plovidbe kroz prvenstvo i na euro-sceni), ali i da relativno brzo se sve pokvari, ukoliko nastupi u Europi budu loše utjecali na izdanja u Premierligi, kao što je minule sezone to bio slučaj s još jednim Bilićevim bivšim klubom - Evertonom. U svakom slučaju, Čekićarima i njihovom novom menadžeru trebat će jako puno sreće...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider