Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve negiraju

Engleski nogometni savez (FA) optužen za rasizam

Engleski nogometni savez (FA) optužen je za rasne kvote u reprezentaciji za vrijeme izbornika Grahama Taylora, koji je vodio 'Gordi Albion' od 1990. do 1993. godine...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U knjizi "Pitch Black: The Story of Black British Footballers" (Crni teren: Priča o tamnoputim britanskim nogometašima) autor Emy Onuora, brat bivšeg škotskog nogometaša Iffyja Onuore, je optužio čelnike FA-a da su od izbornika Taylora tražili da ograniči broj tamnoputih igrača u dresu engleske vrste. Onuora u knjizi citira bivšeg napadača Birmingham Cityja Richiea Morana kojem se izbornik Taylor navodno povjerio.

"Ovo što ti sada govorim u strogom je povjerenju i nikada to neću javno priznati - tražili su da smanjim broj tamnoputih igrača u reprezentaciji," navodno je kazao bivši izbornik Moranu koji je nakon prekida karijere postao aktivist u borbi protiv rasizma.

Zanimljivo, Taylor je tijekom tri godine na klupi engleske vrste isprobao čak 59 igrača, među kojima je bilo 15 tamnoputih igrača, a na Europsko prvenstvo u Danskoj 1992. godine je vodio tri tamnoputa igrača (Des Walker, Carlton Palmer, Tony Daley) od 20 prijavljenih.

Vodstvo FA nije željelo komentirati ove optužbe, dok je Taylor sve demantirao.

"Iznenađen sam navodima iz knjige jer to nikada nisam rekao. Za vrijeme mojeg mandata na klupi reprezentacije nitko od čelnika FA nije me tražio da smanjim broj tamnoputih nogometaša," kazao je Taylor.

Bivšeg engleskog izbornika podržao je Carlton Palmer, jedan od tamnoputih reprezentativaca iz toga doba.

"Taylor je čovjek integriteta. Potpuno mu vjerujem. Za vrijeme njegova mandata u reprezentaciji je igralo ukupno 15 tamnoputih igrača, a Paul Ince je postao prvi tamnoputi kapetan u našoj reprezentaciji," poručio je bivši veznjak Leeds United i Nottingham Foresta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider