Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliko rivalstvo

Pep i Mourinho dižu tenzije: Mobilizacija policije za manchesterski derbi

Policija ništa ne prepušta slučaju - 400 policajaca će paziti da rivalstvo Guardiole i Mourinha ne podigne tenzije na subotnjem manchesterskom derbiju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Reprezentativna stanka se bliži kraju, a obožavatelji engleskog nogometa s nestrpljenjem očekuju subotu i dugoočekivani derbi Manchester Uniteda i Manchester Cityja. Pored toga što se radi o velikom gradskom derbiju, bit će to prvi susret velikih rivala Pepa Guardiole i Josea Mourinha otkad su preuzeli klubove iz Manchestera.

Njihovo sportsko rivalstvo datira iz vremena dok je Mourinho vodio Inter, a Guardiola Barcelonu. Osobno rivalstvo moglo bi biti i starije budući da se poznaju već 20 godina, dok je Guardiola još bio igrač Barcelone u kojoj je Mourinho radio kao prevoditelj.

Rivali na terenu i van njega

Mourinho je bolje započeo međusobne susrete – njegov Inter je izbacio Barcelonu na putu do osvajanja Lige prvaka 2010. godine. Guardiola tada nije dobro podnio poraz, pa je čak i naredio paljenje prskalica za travu kako bi omeo Mourinhovo slavlje na Camp Nou.

Međutim, Guardiola je očigledno izvukao pouku iz tog poraza. Kada je Mourinho preuzeo nove galacticose Real Madrida predvođene Cristianom Ronaldom, Guardiola mu je često bio nepremostiva prepreka i sa svojom Barcelonom je preoteo mnoge trofeje jednoj od najskupljih momčadi svih vremena. Posebno je bolan bio poraz u prvom El Clasicu, svega nekoliko mjeseci nakon sraza Barce i Intera, kada je Real Madrid na Nou Campu stradao s 5-0.

Njihovi sljedeći susreti su bili vrlo žestoki. Realove igrače se optuživalo za pregrubu igru, a Barcelonine za simuliranje i prljave trikove. Dva trenera su se često upuštala u verbalne sukobe i komentiranje sudačkih odluka. Prve sezone je Barcelona suvereno vladala španjolskom ligom i Ligom prvaka, osvojivši oba glavna trofeja.

Brojke na Guardiolinoj strani

Međutim, sljedeće sezone se Mourinho bolje pripremio i osvojio naslov prvaka Španjolske. Stvoren je dojam da je stvorio uspješan protuotrov za tada nepobjedivu Guardiolinu tiki-taku. Mnogi tvrde da je upravo to bio razlog Guardiolinog odlaska iz Barcelone. Međutim, ukupno gledano brojke su uvjerljivo na Pepovoj strani – pobijedio je sedam puta, dok je Mourinho slavio samo tri puta uz gol razliku -10. Pet utakmica je završeno remijem.

Velika razlika u odnosu na njihovo rivalstvo iz Španjolske je što ih ovoga puta ne dijeli 500, nego samo nekoliko kilometara. Dok u Španjolskoj navijači rijetko putuju na gostovanja, pa je samim time rizik od nereda minimalan, tenzije na Old Traffordu će biti visoke. Engleska policija neće ništa prepustiti slučaju – subotnji derbi je proglašen utakmicom visokog rizika. Pripremljeno je 400 policajaca koji su upoznati s rivalstvom dvojice trenera.

"Nadamo se da će sve proći u najboljem redu i bez masovnih nereda. Nije nam potreban dodatni element rizika, pa su policajci detaljno upoznati s Mourinhovom i Guardiolinom pričom. Njihovi osobni odnosi mogu podići tenzije i to je dio pripreme policajaca za utakmicu," rekao je izvor iz policije.

Subotnja utakmica je na rasporedu u 13:30 i oči cijelog nogometnog svijeta će biti uperene u Old Trafford, gdje će Guardiola i Mourinho ispisati novu stranicu svog velikog rivalstva.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider