Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najmlađi trener ikada

Upoznajte bosanskog "Mini-Mourinha": Zapamtite ovo ime!

S 15 godina je dobio prvu UEFA-inu licencu, a s 20 je sjedio na klupi BiH reprezentacije na Svjetskom prvenstvu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Portugalski nogometni stručnjak Jose Mourinho započeo je vrlo rano sa svojim trenerskim poslom. Sa svega 27 godina postao je trener omladinskog pogona Vitorije Setubal, a danas je s 53 jedan od najboljih trenera svijeta. Njegovim stopama krenuo je Norvežanin bosanskih korijena, 22-godišnji Ejdin Djonlic, koji je postao najmlađi vlasnik UEFA-ine trenerske A licence!

Djonlic je dijete roditelja iz Bosne i Hercegovine, ali je rođen u Norveškoj. Kao vrlo mladi nogometaš shvatio je da nije dovoljno dobar da bi bio profesionalni nogometaš pa se okrenuo trenerskom obrazovanju.

"Čitao sam o Joseu Mourinhu i još nekim trenerima kako su rano krenuli s tim poslom te sam sam sebi rekao "znaš što, ja ću u to krenuti još ranije od njih"", ispričao je mladi trener u razgovoru za The Set Pieces.

Svoju prvu UEFA-inu licencu C kategorije dobio je kao 15-godišnjak, nakon čega je odselio u Englesku gdje je počeo s obrazovanjem za dobivanje B licence. Postao je najmlađa osoba u Norveškoj s B licencom, a ranije ove godine je postao najmlađa osoba u Europi koja posjeduje A licencu.

U svom tom obrazovanju jako mu je pomoglo iskustvo 2014. godine kada je dobio dopuštenje od nogometnog saveza Bosne i Hercegovine da s reprezentacijom putuje na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Tamo je bio jedan od osoba u stručnom timu te je imao priliku razgovarati s legendarnim trenerom Safetom Sušićem.

"Proveo sam 15 nezaboravnih dana u Brazilu s reprezentacijom. Legendarni igrač PSG-a Safet Sušić dozvolio mi je da sjedim pored njega i postavljam mu pitanja. Jednom sam mu iznio svoje mišljenje o tome tko bi trebao biti u prvih 11, a njegov odgovor je bio "Ššš, nemoj nikome reći". Pogodio sam sve do zadnjeg detalja", ispričao je Ejdin.

U svibnju ove godine, prije Europskog prvenstva u Francuskoj, Djonlic je bio pozvan da bude dio trenerske postave BiH reprezentacije za prijateljski ogled protiv Španjolske u Ženevi.

"Bilo je to još jedno nevjerojatno iskustvo".

Djonlic je dobio ponude Arsenala i Tottenhama da se priključi njihovim trenerskim akademijama, no on je odlučio ostati na sveučilištu Southampton Solent, a krajnji mu je cilj dobivanje Pro licence.

"Neki mi govore da radim previše i da previše toga žrtvujem u svom životu. Ja nemam takav osjećaj. Predanost nogometu za mene nije žrtva već način života. To me pokreće. Svaki tjedan idem na utakmice, snimam i analiziram na putu kući. Ponosan sam na rekorde koje sam postavio i sada mi je cilj postati najbolji što mogu biti. Vrijeme je na mojoj strani, a san mi je raditi u Engleskoj i sjediti na klupi kluba iz Premierlige. Ne želim zvučati arogantno, ali zaista mislim da ću ostvariti svoj cilj", kaže Norvežanin bosanskih korijena.

Kada su trenerski uzori u pitanju, on ih ima nekoliko. Želja mu je spojiti nekoliko ličnosti u jednu.

"Pročitao sam apsilutno sve o Mourinhu i često sam ga gledao jer je prošao sličan put kojim ja želim ići. On je tu Jürgen Klopp. On je revolucionar i često ga gledam kako vodi utakmice i proučavam poteze koje povlači. I naravno morate se diviti Sir Alexu Fergusonu, on je najveći trener svih vremena. Izmiješajte njih trojicu u jednu osobu i dobit ćete savršenog trenera, zar ne?", zaključio je Djonlic.

Zapamtite ime Edin Djonlic, "mini-Mourinho" kako su ga već prozvali...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider