Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Nepotizam, afere..."

Od Hajdukovih zahtjeva prema HNS-u, dva su goruća: Udruga prvoligaša i sudačka organizacija

Na maratonskom sastanku na Poljudu, na kojem je potvrđeno odigravanjje utakmice Hrvatske i Mađaske u Splitu, ta je točka na dnevnom redu bila zapravo formalnost. Jer svakome je jasno da se šest sati pregovaralo o zahtjevima koje je Hajduk uputio prema HNS-u. Od sedam zahtjeva jedan je riješen, a od preostalih šest dva su iskočila kao goruća - osnivanje Udruge prvoligaša i reforma sudačke organizacije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

HNS-ov Marijan Kustić ima već mjesecima jasnu misiju - osigurati poboljšanje odnosa na relaciji Hajduk - HNS, te naravno vratiti Vatrene na Poljud.

Loš odnos između Splita i Zagreba postupno se pogoršavo posljednjih 20 godina, a mnoge stvari koje Hajduk zamjera HNS-u, zamjerali su im i neopredjeljeni promatrači.

Nakupilo se tu svega, a bijeg Zdravka Mamića u susjednu državu bila je točka na I. S druge strane, Torcida je na svoj način odrađivala kontru. Naravno, često potpuno neprimjereno.

Od dolaska Kustića stvari su se pokrenule s mrtve točke. Ne treba biti premudar da se shvati kako je postojala jaka politička volja za rješavanjem situacije i čija je ta volja bila.

"Nepotizam i rodbinske veze drmaju hrvatskim suđenjem"

Hajduk je u prosincu uputio HNS-u nekoliko zahtjeva koje su smatrali ključnim za rješavanje problema. Od njih sedam jedan je riješen - implementacija Zakona o sportu. Od preostalih šest dva su se pokazala ključnim - reforma sudačke organizacije...

"Nepotizam, rodbinske veze i određeni klanovi koji drmaju hrvatskim suđenjem već desetljećima, to smo vidjeli u aferi 'Pošteno suđenje', a i danas repovi te afere postoje, vidimo čovjek koji je pravomoćno osuđen, mislim na Nevena Šprajcera i dalje sudjeluje na HNS-ovim događajima, dijeli čeka i medalje na određenim natjecanjima, fiktivne prijave sudaca na određena boravišta na kojima ne borave kako bi mogli suditi određene utakmice. Možda je to razlog zašto hrvatskih sudaca nema u Europi niti na velikim europskim i svjetskim natjecanjima", smatra Ivica Medo, kolumnist portala GOL.hr.

Drugi ključni Hajdukov zahtjev je ponovno pokretanje Udruge prvoligaša. Udruga je postojala 13 godina, a njezino je djelovanje podrazumijevalo prodaju TV i marketing prava, provođenje natjecanja, predlaganja propozicija i slično.

"Mislim da je Hajdukova intencija da ima veći utjecaj, da se to izvodi iz HNS jer pretpostavljaju da će imati veći utjecaj na Udrugu prvoligaša nego HNS. Izdvajanjem Udruge prvoligaša Hajduk bi tu stekao veći utjecaj, vjerojatno ima i kontakte s ostalim klubovima, vidimo da su i ostali klubovi za osnivanje, a došlo je i do nekih promjena na sceni, vidimo da odnos Dinama i Lokomotive nije više što je nekad bio", istaknuo je Ivica Medo.

Što o povratku Udruge prvoligaša kažu Dinamo, Rijeka i Osijek?

Dinamov glasnogovornik Alen Lesički pak tvrdi:

"Mi bi htjeli vidjeti za početak argumente zašto je netko za uvođenje udruge koja je postojala prije. Mislimo da je ovaj model koji je sada na snazi apsolutno uspješan, što i sugeriraju rezultati. Mi sljedeće godine gotovo polovicu lige imamo u europskim natjecanjima, ulaže se u strukturu i sada mijenjati nešto to se pokazalo uspješnim modelom samo zato da bi se mijenjalo nije dobar način."

Evo što kažu s Rujevice...

"HNK Rijeka podržava svaki oblik suradnje prvoligaških klubova koji će rezultirati boljim financijskim uvjetima za klubove. Držimo da je po pitanju funkcioniranja Udruge prvoligaša potrebno postići konsenzus svih klubova. Stoga ćemo, sukladno dogovoru iz Splita, svakako sudjelovati na sastanku predstavnika svih prvoligaša kojeg će inicijalno sazvati HNS i nakon što svi sjednemo za zajednički stol HNK Rijeka će konkretizirati svoj stav o ovom pitanju."

a što iz Osijeka:

"Udruga prvoligaša van sustava Hrvatskog nogometnog saveza ima smisla samo kada vidimo koje benefite ona donosi. U prvom redu financijske. Vezano za to, voljeli bismo vidjeti predlagatelje oživljenja Udruge prvoligaša egzaktan plan rada, financiranja same Udruge, a posebice financijskog benefita postojanja Udruge po klubove. Trenutno, u kontekstu ultimatuma i trgovine jednog kluba sa Savezom, mislimo da nije trenutak za donošenje odluka ovakvog tipa. Postojanje tog tijela mora biti daleko iznad razine na kojoj je ta Udruga bila u prošlosti."

Ono što bi sve strane trebale prihvatiti jest činjenica da viceprvaci svijeta zaslužuju igrati na kojem god stadionu požele i da domaći nogomet ne može biti poligon za ostvarivanje sumnjivih privatnih ili političkih interesa.

No, isto tako ne bi se smjelo zaboraviti da bazen iz kojeg će isplivati budući reprezentativci nije u Njemačkoj ili Švicarskoj. Već na travnjacima domaćih prvoligaša.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider