Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Osvojio je Ligu prvaka

Drugi mandat i nova mladost ćudljivog genija: On je srušio Bayern

Minhenski Bayern u nezavidnoj je poziciji nakon prve utakmice četvrtfinala Lige prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Glavni junak velikog Portova trijumfa nad Bayernom bio je Ricardo Quaresma koji je s dva gola u prvih 10 minuta nagovijestio ono za što su mnogi bili skeptični, unatoč velikim bavarskim problemima s ozljedama.

VIDEO Senzacija: Porto šokirao Bayern i putuje na uzvrat s velikom prednošću!

Jedan od najpoznatijih nogometaša Roma (nadimak mu je O Cigano) kao ekstra talent stigao je u Barcelonu još 2003., s nepunih 20 godina. Nakon što je oduševljavao u lisabonskom Sportingu u kojem je i počeo karijeru, Quaresma je doveden na Camp Nou gdje su od njega očekivali da na desnom krilu radi sve ono što je godinama ranije činio njegov sunarodnjak Luis Figo.

Sukob s Rijkaardom

Nije izdržao, pukao je pod pritiskom, a na sve se nadovezalo i neslaganje s trenerom Frankom Rijkaardom zbog kojeg je Quaresma u proljetnom dijelu sezone zatražio odlazak iz Katalonije. Nizozemac je počinjao oko Ronaldinha graditi šampionsku Barcu i nije imao Portugalca u svojim vizijama.

Na nogometnu mapu ga je vratio Porto. U početku je i na Dragau bilo problema - zamjerali su mu suigrači i navijači kako je previše sebičan i ne podređuje se timskom interesu na samim utakmicama, ali kako je vrijeme prolazilo svi su shvaćali da je ono što Quaresma donosi puno više koristi klubu nego što bi ponekad odnosila njegova dječačka zaigranost. Bio je jedan od najboljih i najvažnijih igrača u periodu kad je Porto osvajao titulu tri godine zaredom (2006., 2007. i 2008.).

Dio momčadi koja je osvojila Ligu prvaka

Novi veliki klub u koji je otišao iz Portugala bio je Inter, koji ga je doveo posljednjeg dana ljetnog prijelaznog roka 2008. I umjesto totalne eksplozije dogodio se novi fijasko - nakon samo pola godine posuđen je u Chelsea gdje se naigrao, a po povratku na Apenine dočekala ga je nagrada Bidone d'oro (Zlatna kanta) koju Talijani dodijeljuju za najgoreg igrača Serie A. S Interom je osvojio i Ligu prvaka 2010., ali Jose Mourinho ga u finalu nije uvrstio među 18 igrača.

Nakon Milana i Londona uslijedio je odlazak u Istanbul, gdje je dočekan s velikom pompom nakon što je Bešiktaš za njega iskrcao nešto više od sedam milijuna eura. Epizoda u Turskoj je završila tako što je plastičnom bocom za vodu gađao trenera da bi vrlo uskoro dobio slobodne papire.

Još nije rekao posljednju riječ

Na novi klub nije dugo čekao - prihvatio je unosnu ponudu Al-Ahlija i otišao je u Dubai gdje se zadržao četiri mjeseca prije nego je i tu otpušten.

Cijelo ljeto i jesen 2013. proveo je u traženju nove destinacije, a onda se stigao poziv Porta. Tisuće navijača dočekale su ga na startu povratničke misije u nadi da više neće poželjeti otići iz Portugala. Quaresma će krajem rujna proslaviti 32. rođendan, a posljednju riječ u svijetu nogometa još nije rekao. Najbolje to zna Pep Guardiola.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider