Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Čarolija u cipelama

Pogledajte kako je legenda Yu nogometa oduševila Kineze: Ostali u čudu...

Dragan Stojković Piksi izmamio je uzdahe navijača u Kini i pokazao tamošnjim igračima kako se to radi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dragan Stojković Piksi završio je igračku karijeru prije petnaestak godina, no ostao je osjećaj za loptu i prostor. Majstor ostaje majstor i sa 51 godinom na leđima.

Na utakmici kineske Superlige između njegova Guangzhoua i Shandogna Piksi je na maestralan način smirio petom jedan dalekometni „balon“ svojeg igrača i gospodski predao loptu suparničkom da izvede aut. Kao da je želio poručiti Kinezima i legijama stranaca u Kini: „Momci, tako se to radi.„

S koje god strane „rijeke se rodili“ i čiji god navijači bili, vjerujemo da će se većina ljubitelja nogometa složiti da je bio jedan od najnadarenijih nogometaša bivše propale države, a i svoje generacije na europskoj i svjetskoj razini. Spletom nesretnih okolnosti nije napravio neku spektakularnu inozemnu karijeru, no gdje god je igrao ostao je u sjećanju navijača kao izvanserijski tehničar.

Iako je zbog problema s ozljedama za Marseille odigrao tek tridesetak utakmica, tamošnji navijači i danas ga pamte i svrstavaju u najbolju momčad svih vremena velikog francuskog kluba. Piksi, realno, nije uspio u Europi, odnosno nije napravio što je trebao i mogao, no kultni status dosegao je u Japanu igrajući za Nagoyu, gdje ga je neko vrijeme trenirao Arsene Wenger, proslavljeni francuski stručnjak koji je poslije Nagoye preuzeo Arsenal i s njime se proslavio.

Piksi je kao igrač pokorio Japan. Tamo je vjerojatno ostavio najdublji trag od svih inozemaca odmah nakon neponovljivog Zica. U Japanu je i kao trener radio čuda. Još se gleda i prepričava Piksijev volej u cipelama s atletske staze koji je odsjeo u mreži. U igračkoj karijeri zabio je doista puno fantastičnih golova, mahom u dresu Crvene zvezde i jugoslavenske reprezentacije.

U vječitom derbiju zabio je Partizanu slavni gol iz kornera, ostaje u sjećanju i onaj bezrazložno nepriznati gotovo s centra, pa Milanu u magli beogradske Marakane i onaj na Svjetskom prvenstvu u Italiji u osmini finala protiv Španjolske, kada je Vazqueza „lažnjakom poslao po ćevape“... Ma bilo je i stvarno puno. Čarolija je, eto, ostala, usprkos tomu što je probio pola stoljeća....

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider