Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pravila, pravila...

Dodatni suci da, narančasti karton ne!

Sve je izvjesnije kako će se Euro 2012. igrati prema novim pravilima. Naime, Fifa je dobila 'zeleno svjetlo' za uvođenje dodatnih sudaca na utakmice, a koji bi iza golova kontrolirali događaje u šesnaestercu, no odbijen je prijedlog za tzv. 'sin bin', tj. narančasti karton koji bi igrača isključio iz utakmice na pet minuta...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jučer se na sastanku IFAB-a, međunarodnog tijela koje određuje nogometna pravila, raspravljalo o nizu prijedloga za nova nogometna pravila. 

>> I Collina za uvođenje narančastog kartona
 

IFAB je prihvatio prijedlog Fifina predsjednika Michelea Platinija o uvođenju dodatnih sudaca iza golova zbog bolje kontrole događaja u šesnaestercu. Pokusni kunić će najvjerojatnije biti Talijanski kup u sezoni 2010/2011., a za testiranje ovog noviteta ponudilo se i Francuski nogometni savez. Platini je dodao kako bi bilo dobro da se novo pravilo testira i u Premier ligi.

'Siguran sam da će se to uvesti. Konačna odluka će biti donesena 2011., a ako bude pozitivna nova pravila bit će primjenjena već na Euru 2012.', kazao je Platini te dodao kako će 'dodatni par očiju iza svakog gola' biti posebno koristan kod situacija igranja rukom ili penala.

IFAB je odbio prijedlog za tzv. 'sin bin' (narančasti karton koji bi igrača isključio iz utakmice na pet minuta), a odbijen je i prijedlog da se dozvoli četvta zamjena ako utakmica uđe u produžetke. Fifa je pak odustala od prijedloga da se stanka na poluvremenu produlji s 15 na 20 minuta. 

IFAB (International Football Association Board) se sastoji od četiri člana iz Međunarodne nogometne federacije (FIFA) te po jednog predstavnika iz svakog od četiri britanska saveza - engleskog, škotskog, velškog i irskog. Upravo su 'otočani' i osnovali IFAB 1886. godine, a FIFA, koja je osnovana 1904. godine, ušla je pod njegovo okrilje 1913. godine obvezavši se da će poštovati i pokušati unaprijediti nogometna pravila. Za svaku promjenu nogometnih pravila potrebno je najmanje šest glasova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider