Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'od rijeke do cibalije'

Dinamo se hvali: Ulaskom u Ligu prvaka klubovima smo donijeli 3 milijuna kuna

Dinamo se usred neizvjesne potrage za trenerom odlučio javno pohvaliti jednom starom viješću: da svi klubovi naše prve lige zarađuju zahvaljujući plasmanu Dinama u Ligu prvaka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zahvaljujući plasmanu GNK Dinamo u skupine Lige prvaka u sezoni 2015/16., UEFA je nagradila modri klub s iznosom od 3.526.823 eura koje će modri klub podijeliti svim klubovima koji se natječu u MAXtv Prvoj ligi. Cijelu je situaciju, kao i onu o potrazi za novim trenerom, na konferenciji za medije pojasnio glavni direktor kluba Tomislav Svetina:

""Mi zaista nismo ovo očekivali tako da mi nekog trenera u rukavu nemamo. Svakavka imena se spominju, od onih koji su osvajali Lige prvaka pa do onih koji se tek trebaju afirimirati", kazao je Svetina, pa okrenuo priču na financije.

"Krivo mi je što naša krovna organizacija, kao niti hrvatski klubovi, nije prepoznala činjenicu da će zbog prošlogodišnjeg ulaska Dinama u Ligu prvaka svaki naš prvoligaški klub će dobiti tri milijuna kuna. S obzirom na to da se budžet Lige prvaka povećao, za očekivati je da će ta sredstva iduće godine biti i veća.

Novac namijenjen za omladinski pogon

Direktor Svetina pokušao je približiti javnosti što uspjesi Dinama znače za cjelokupni hrvatski nogomet:

"Ponukani smo napisima u medijima, kao i vapajima pojedinih nogometnih klubova koji su u teškoj situaciji i mislim da ovakve stvari promiču našoj javnosti. Negdje se čak provlači teza je li uopće Liga prvaka potrebna. Dinamo je svojim ulaskom i nastupima u Europi zadnjih par godina doveo hrvatski nogomet do toga da smo vrlo blizu mogućnosti da imamo dva kluba u natjecanju za najprestižnije europsko natjecanje. Isto tako, Dinamo je doveo do toga da svaki naš klub ove godine dobije po tri milijuna kuna, a ta će sredstva biti veća iduće godine jer smo i ove sezone u Ligi prvaka".

Za što hrvatski klubovi trebaju iskoristiti dobiveni novac?

"Našim ulaskom u Ligu prvaka i našim angažmanom i hrvatski nogomet ide naprijed. Tri milijuna kuna dobit će svaki klub za unaprjeđenje njihovih nogometnih škola. UEFA zahtijeva da se taj novac ulaže u mlade i da se razvija nogomet. Postoji licenciranje za domaće natjecanje unutar Hrvatskog nogometnog saveza, kao i za klubove koji igraju europska natjecanja. Moraju se zadovoljiti kriteriji vezani za nogometne škole i razvoj igrača gdje se može vidjeti kako se ta sredstva troše".

Poziv drugim tijelima za pomoć

Direktor Svetina pozvao je lokalne samouprave da i one pokušaju pomoći manjim klubovima:

"Pozivam jedinice lokalne samouprave da sa svoje strane naprave maksimalno sve i da pomognu hrvatski nogomet. Koliko god neki loše pišu i govore o našem nogometu, hrvatski je nogomet najbolji izvozni proizvod Hrvatske u zadnjih 25 godina. Treba gledati samo brojke. S dobrim rezultatima i pozitivnim okruženjem svima je bolje i svi se trebamo dobro osjećati. Nije Dinamo ovo ''donio'', već je svojom igrom, radom, angažmanom i politikom omogućio da taj novac svi klubovi zarade, ali i da ga ulože u mlade. Ako će se poraditi i na izgradnji infrastrukture, marketingu i ostalome, sigurno da sve skupa ima smisla".

Činjenica na papiru svakako je ta da modri klub rezultatima u Europi pomaže manje klubove i to sve klubove koji su natječu u prvoj ligi:

"Dinamo zadnjih par godina sudjeluje u Europi, samo od toga dobili smo dva milijuna Eura koje su podijelili hrvatski klubovi. Dinamo ne stoji samo iza jednog kluba jer se novac raspoređuje i pomažemo svim klubovima . Tri su stvari bitne... zadnjih godina 14 milijuna kuna slilo se u hrvatske klubove sudjelovanjem Dinama u europskim natjecanjima, sudjelovanjem u europskim Dinamovim pobjedama nacionalni je koeficijent narastao i sudjelovanjem prošle godine u Ligi prvaka svaki je klub dobio tri milijuna kuna".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider