Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
Dani ponosa i slave

Dinamo šokirao Bavarce usred Münchena: To im nikad nitko nije napravio

Najveći mamac za navijače bit će dakako Bayern, peterostruki prvak Europe, koji je i ove sezone uz Barcelonu i Real Madrid glavni favorit Lige prvaka.

Trener Dinama Zoran Mamić uoči ždrijeba skupina Lige prvaka poželio je Bayern i Real Madrid za suparnike. Želja mu se ispunila do pola, „modri“ su izvukli moćne Bavarce.

ŽDRIJEB Lige prvaka: Mamiću se ispunila želja, Dinamo u skupini s velikanima

U Zagreb neće Real, ali hoće engleski i grčki divovi, Arsenal i Olympiacos. Sumnjamo da je Mamić razočaran takvim ishodom ždrijeba. Skupina je doista atraktivna, jedna od najtežih, pa ne sumnjamo da će se ulaznice odlično prodavati. Maksimir bi mogao biti dupke pun protiv Bayerna i Arsenala, a možda i protiv Olympiacosa. Vidjet ćemo kakav će biti raspored i kako će se razvijati situacija u skupini, no jasno je da Dinamo može samo sanjati o prve dvije pozicije. Realno je da se potuče ili barem proba potući s Olympiacosom za treće mjesto. I to je teško ostvarivo, znamo da ni najvećim klubovima nije lako igrati u Pireju.

Grci se neće samo tako odreći ni borbe za drugo mjesto. Ako pogledamo njihove rezultate i igre posljednjih sezona, vidjet ćemo da su uvijek bili blizu i da su zadavali ogromne probleme velikim favoritima. Prošle sezone malo im je nedostajalo do prođu dalje u skupini s Atleticom i Juventusom. I Juve i Ateltico i Malmoe izgorjeli su u paklu Karaiskakisa. No, Olympiacos je izgubio sve tri utakmice na gostovanjima i to ga je stajalo prolaska u drugu fazu natjecanja. Ako je Malmoe mogao pobijediti Olympiacos, zašto to ne bi mogao napraviti i Dinamo na Maksimiru?

Čuvena utakmica na smrznutom Maksimiru

Dinamo je već igrao s Olympiacosom u Ligi prvaka. Bilo je to u sezoni 1998/99. U prvoj utakmici u Pireju je izgubio 2:0, uzvrat se igrao u posljednjem kolu. Maksimir je bio okovan ledom, temperatura se spustila 17 stupnjeva Celzijevih ispod ništice. Dinamu je trebala pobjeda od dva razlika za prvo mjesto i prolazak u drugi krug. Na kraju je bilo 1:1, a Dinamo je završio na drugom mjestu. No, Dinamo ne bi bio Dinamo da te sezone nije promijenjen sustav natjecanja pa su samo prvoplasirani i dva najbolja druga po skupinama nastavljala natjecanje. To je pravilo vrijedilo samo jednu sezonu, i to baš u sezoni kada je Dinamo bio drugi. Kakav peh!

Dinamo ima iskustva i s Arsenalom. U sezoni 2006/07. izgubio je od „topnika“ u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Tada još nije došlo do Platinijeve modifikacije sustava natjecanja, Dinamo je u posljednjem kolu kvalifikacijama morao igrati protiv klubova iz najjačih liga. Prva utakmica igrala se u Zagrebu, Arsenal je slavio 3:0, sva tri gola pala su u drugom poluvremenu. U uzvratu je bilo 2:1 za Arsenal, a Dinamo je poveo 1:0 golom Eduarda, kojeg je nedugo potom Arsene Wenger doveo u London.

Dinamo demolirao Bayern usred Münchena

Najveći mamac za navijače bit će dakako Bayern, peterostruki prvak Europe, koji je i ove sezone uz Barcelonu i Real Madrid glavni favorit Lige prvaka. U Zagreb će pod palicom Pepa Guardiole stići plejada velikih zvijezda. Nema smisla nabrajati igrače Bayerna, svi znaju njihova imena.
Dinamo se do sada u europskim natjecanjima jednom sastao s Bayernom – i trijumfirao. Bilo je to 1963. u četvrtfinalu Kupa velesajamskih gradova.

U prvoj utakmici Dinamo je razbio Bayern u Münchenau 4:1, utakmica se igrala na starom stadionu Bayerna Grünwalderu, dok je u uzvratu bilo 0:0. Trener je bio Milan Antolković, Zambata je bio dvostruki strijelac, a po jedan su dodali Jerković i Kobešćak. To je bio najteži Bayernov domaći poraz u europskim kupovima sve do pretprošle godine i havarije protiv Reala u polufinalu Lige prvaka, kada je bilo 4:0 za "kraljeve". Dinamo je te sezone dogurao do finala istog natjecanja gdje je poražen od Valencije.

Bayern je posljednji put gostovao u Maksimiru 2005., bila je to prijateljska utakmica, a Bavarcima se suprotstavila momčad najboljih nogometaša HNL-a. Pred 35.000 gledatelja Bayern je slavio sa 2:0. Tada su za Bavarce igrali Kahn, Ballack, Deisler, Makaay, Lucio, Ze Roberto, a trener Bayerna bio je Felix Magath. Prilično je izvjesno da će sličan broj gledatelja dočekati Bayern na Maksimiru i ove godine.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider