Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rijeka ispred Hajduka

Dinamo otežao misiju za Ligu prvaka: Maribor je ostao iza, ali...

Poznati su koeficijenti s kojima će hrvatski klubovi krenuti u iduću europsku sezonu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je pobjedom protiv Celtica zaokružio nastup u Europi za ovu sezonu i ostvario primarnu želju - poboljšanje klupskog koeficijenta koji sada iznosi 24.700.

To je broj koji će stajati pokraj Dinamova imena u ždrijebu Lige prvaka 22. lipnja iduće godine (nakon što očekivano osvoje naslov prvaka). U 12 europskih utakmica Modri su ove sezone ostvarili sedam pobjeda i pet poraza, ali 'kvaka' je u tome što se ne honoriraju jednako bodovi osvojeni u pretkolima i skupini, gdje su slavili samo dvaput.

Modri gotovo sigurno nenositelji u play-offu LP-a

Kad je u pitanju pohod na Ligu prvaka, u Dinamu uvijek priželjkuju da budu nositelji u posljednjem, četvrtom pretkolu. Kako stvari stoje, ta želja će im se teško ostvariti, premda je većina prvenstava tek na pola puta. Brojni su klubovi koji slove za glavne favorite u domaćim prvenstima u tekućoj sezoni ostvarili zapažene europske rezultate i preskočili Dinamo, prije svih Legia Varšava (24.800) i Ludogorec (25.350). Maribor je unatoč tri remija u skupini Lige prvaka ostao iza Dinama s koeficijentom 22.225, ali ispred su Basel (83.835) Red Bull Salzburg (43.135), Steaua (40.249), Celtic (38.030), APOEL (35.460) BATE Borisov (35.150), kao i dvojac koji vodi utrku za naslov u Češkoj (Viktoria Plzen s 41.825 i Sparta Prag s 30.825). Ovdje treba napomenuti kako su neki od ovih sastava prezimili u Europi ove sezone te će sigurno poboljšati svoj koeficijent.

Rijeka je ove sezone po pitanju klupskog koeficijenta napravila skoro jednako koliko i u četiri prethodne i on sada iznosi 13.700. Sedam osvojenih bodova u skupini Europa lige momčad Matjaža Keka, ali i šest pobjeda u šest utakmica u pretkolima preko brojnih respektabilnih imena poput Utrechta, atenskog AEK-a, Rennesa, Nordsjaellanda. Unatoč preslagivanju koje je izvela UEFA, Rijeka će s ovim koeficijentom sigurno biti nositelj u drugom pretkolu Europa lige idućeg ljeta, a najvjerojatnije i u trećem.

Iza Riječana ostao je Hajduk koji je mogao i bolje stajati da nije bilo dvaju nepotrebnih poraza u pretkolima od realno lošijih momčadi (Dundalk na Poljudu i Šahter Karagandi u Kazahstanu). Splićani su na 11.200 i na ljeto će im svakako trebati pravi europski rezultat s obzirom da je iduća sezona posljednja u kojom im se u koeficijent računa rezultat iz 2010. kada su izborili svoj jedini nastup u skupini Europa lige.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider