Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamo ima veliku šansu: Rijeka puca po šavovima! Može li Kek zakrpati rupe?

U derbiju 5. kola HNL-a Rijeka na Rujevici dočekuje Dinamo...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Rijeci se večeras igra derbi kola, polusezone, a možda i cijele sezone. Dinamo stiže na Rujevicu i ima šansu usmjeriti prvenstvo u samo jednom pravcu – povratku titule prvaka na Maksimir.

Da, rana je faza sezone, tek je peto kolo, sve to stoji, ali ovo je utakmica koja bi puno toga mogla odlučiti. Nogomet je bezbroj puta pokazao da se samo u jednoj ili dvije utakmice može preokrenuti trend i raspoloženje, u pozitivnom ili negativnom smjeru.

HNL-u prijeti "eksplozija": Zašto se Hajduk i Rijeka boje? Ako su tako pošteni, evo im prijedlog

Kao što je Hajduk u prošlom kolu imao šansu gurnuti Dinamo u rupu, tako Modri sada mogu zakopati Rijeku, koja je u prošlom kolu pala u Osijeku i čini se da polako puca po šavovima.

Rijeka u problemima

„Slučaj Ristovski“ govori da u Rijeci nije sve po špagi, kako se priča i prezentira. Neuobičajeno nervozna igra Kekove momčadi u Gradskom vrtu i čudne reakcije nekih igrača, posebice Marka Vešovića, sugeriraju da Rijeka nije u proljetnom tonusu.

Što je ključan razlog, možemo samo nagađati. Je li to zategnuta financijska situacija u klubu, koja tjera Rijeku na prodaju najboljih igrača i prije doigravanja za Ligu prvaka, ili se radi samo prolaznoj krizi koja se događa s vremena na vrijeme?

Teško je reći, ali kada cijelu situaciju stavite u kontekst večerašnjeg derbija, jasno je da bi eventualni poraz od pukotina koje se naziru mogao napraviti teško popravljive kratere na Rijekinu trupu.

S druge strane, Dinamo bi se pobjedom odlijepio na četiri boda i definitivno izvukao iz krize koja ga prati već skoro godinu dana. Tri osvojena boda na bunjištu najozbiljnijeg rivala bila bi golema injekcija samopouzdanja za Modre u nastavku sezone. Još ako bacite pogled na raspored, lako je zaključiti da bi Modri mogli u narednih nekoliko kola stvoriti odlučujući prednost i praktički zakapariti titulu prvaka. Dakle, Rijeka u najmanju ruku ne smije izgubiti ako želi zadržati korak s Dinamom i realne nade za obranu naslova.

Dinamo ima veliku šansu

Kek ima puno problema sa sastavljanjem momčadi. Možda i glavni Rijekin forte u prošloj sezoni, desna strana i mogućnost zamjene strana, više ne postoji – Ristovski je otišao, a Vešović odrađuje suspenziju. Gavranović je također ozlijeđen, ali za njega Rijeka ima adekvatnu zamjenu, dok za Ristovskog i Vešovića nema.

Ristovski i Vešović na desnoj strani ili Ristovski desno a Vešović lijevo umjesto Zute, sasvim su druga priča u odnosu na kombinaciju s Martićem i Zutom. To je jasno kao dan i ne treba posebno objašnjavati. Stoga nije nelogično što je Dinamo favorit na kladionicama, iako Rijeka nikada nije izgubila utakmicu na Rujevici.

Koeficijenti se nisu bitnije mijenjali ni nakon što se saznalo da Dinamova udarna igla i Rijekina „crna mačka“ Soudani neće igrati. Alžirac je ostao u Zagrebu zbog lagane ozljede aduktora. To je službeno objašnjenje.

Iako nije baš furiozno ušao u sezonu, Soudani i dalje slovi kao najbolji igrač Dinama, a zna se da je posebno inspiriran protiv Rijeke, tako da Kek i njegovi puleni mogu lagano odahnuti. Možda je Soudani i mogao igrati, ali Cvitanović očito nije htio ništa riskirati. Očito ga je želio sačuvati za prvu utakmicu s Skenderbeuom u doigravanju za Europsku ligu.

Modri bez Soudanija i Ćorića

U sastavu Modrih neće biti ni Ante Ćorića koji se ozlijedio još na utakmici s Hajdukom i koji iz istih razloga kao i Soudani neće istrčati na Rujevicu.

Eto, ni Dinamo nije bez problema što se tiče izostanaka, ali Modri imaju dosta širu klupu od Rijeke i računa se da će lakše pokrpati rupe. Osim toga, Junior Fernandes ionako je glavni Dinamov adut u derbiju, a on je zdrav i oran za igru. Ako je Soudani općenito najbolji igrač Dinama, Fernandes je trenutačno u najboljoj formi.

Može li Fernandes biti ono što je najčešće bio Soudani, Rijekina „noćna mora“? Ne znamo, ali Modri od njega najviše očekuju. Vidjet ćemo hoće li Fernandes ispuniti očekivanja i koliko će Modrima nedostajati Soudani.

Vidjet ćemo i što će smisliti Matjaž Kek, hoće li uspjeti osoviti svoje trupe na noge i upaliti novu vatru hrabrosti i odlučnosti? Doista je teško bilo što prognozirati, jer i sam Kek priznaje da ne zna što očekivati od ove desetkovane momčadi Rijeke. Kako bi i znao kada u sastavu koji će istrčati na travnjak Rijeka nije odigrala možda ni jednu prijateljsku utakmicu.

Puno je nepoznanica, što daje dodatnu draž derbiju. Jedno je sigurno: atmosfera na rasprodanoj Rujevici bit će vruća, Rijeka će nesumnjivo imati fantastičnu podršku svojih vjernih navijača i nije nemoguće da taj moment presudi. Ne bi bilo prvi puta.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider