Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hajduk triput nositelj

Dinamu težak put do Lige prvaka, Rijeci se otvorilo do Europa lige

Nastavljamo pratiti stanje koeficijenata za nastup hrvatskih klubova u Europi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tjedan koji je iza nas donio je jasniju sliku o startnim pozicijama hrvatskih klubova u kvalifikacijama europskih natjecanja.

Prvak Dinamo, koji europsku sezonu počinje u drugom pretkolu Lige prvaka, dobio je preko vikenda još jednu (očekivanu) prepreku koja ga udaljava od statusa nositelja u četvrtom pretkolu. Red Bull Salzburg je i matematički osigurao naslov prvaka, a za razliku od Dinama Austrijanci se u natjecanje uključuju u trećem pretkolu, kao i prvaci Švicarske (Basel) i Češke (Viktoria Plzen).

Modre čekaju Basel, Salzburg, Celtic...

Svi oni imaju bolji koeficijent od Modrih, a od klubova koji počinju u istoj fazi kao i Dinamo (koeficijent 24.700), tu su još Celtic, APOEL Nicosia i BATE Borisov. U Maksimiru s nestrpljenjem čekaju rasplet rumunjskog i poljskog prvenstva, nadajući se kako će prvaci postati Targu Mures i Lech Poznan. Nakon nedjeljnih rezultata želje će im se teško ostvariti kad je u pitanju Rumunjska jer Steaua je iskoristila kiks Targu Muresa, prestigla ga na ljestvici i bit će prvaci ako u zadnjem kolu u gostima svladaju CSMS Iasi. U Poljskoj, pak, Lech Poznan uoči dva zadnja kola ima bod više od Legije Varšave, koja ima neznatno bolji koeficijent (24.800) od Dinama.

Stvari stoje tako da će, postane li Legia prvak, Dinamo jedva imati status nositelja u trećem pretkolu, kao 10. od 20 klubova, dok u zadnjem nemaju Modri gotovo nikakve šanse. Ali, nerijetko su se znala događati iznenađenja, ispadali su već na prvim preprekama veliki favoriti i to je ono što drži nadu Modrima.

Za početak, na prvoj stepenici ima svega i svačega, Dinamo čekaju momčadi koje ne bi smjeli predstavljati veliki problem za klub čiji je budžet 30 milijuna eura. Ipak, Sarajevo, makedonski Vardar i slovački Trenčin, zvuče ozbiljnije od malteškog Hiberniansa, andorske Santa Colome i ostalih europskih liliputanaca.

Riječani čekaju četiri kiksa favorita

Zahvaljujući Dinamovu osvajanju Kupa Rijeka je dobila dva tjedna više za pripremu za novu sezonuuskočila na poziciji hrvatskog kluba koji starta u drugom pretkolu Europa lige.

Riječani s koeficijentom 13.700 imaju status nositelja u drugom i trećem pretkolu, a imat će ga i u četvrtom ukoliko dotad ispadnu barem četiri kluba s boljim koeficijentom (Sheriff, Krasnodar, Zürich, Saint-Etienne, Vitoria Guimaraes...).

Od težih suparnika koji bi mogli dočekati Rijeku izdvajamo švedskog viceprvaka Göteborg, danski Randers, norveški Stromsgodset, poljsku Jagielloniju u sferu lakših spadaju luksemurški Dudelange, malteška Birkirkar, irski St. Patrick, HB s Farskih Otoka...

Hajduk nositelj u trećem pretkolu

Još je šira lepeza suparnika koji čekaju trećeplasirani Hajduk i onog koji bude četvrtoplasirani u HNL-u (Lokomotiva ili Zagreb) u prvom pretkolu Europa lige. I Splićani (11.200) i bilo koji od dva zagrebačka kluba (5.200 ili 4.700) bit će nositelji na startu europske avanture gdje ima dosta amaterskih klubova (iz Gibraltara, San Marina, Malte, Luksemburga, Sjeverne Irske...), ali i nekoliko nagaznih mina (viceprvaci Mađarske i Slovenije - Ferencvaros i Celje, Čukarički koji je završio treći i osvojio Kup u Srbiji, treća momčad Norveške Odds...).

Hajduk će biti nositelj i u ždrijebu trećeg pretkola koji se održava između dvaju utakmica drugog. Na provizornoj tablici Bijeli zauzimaju 23. mjesto među 58 klubova trećeg pretkola i tu će se pozicije mijenjati tek neznatno. Među težim preprekama u toj fazi su austrijski Sturm, Crvena zvezda, rumunjska Astra, danski Brondby, belgijski Charleroi i austrijski Altach.

Što se tiče Lokomotive ili Zagreba, oni u drugom pretkolu neće biti nositelji i moguće je da ih tu kuglice spoje s Kopenhagenom, Trabzonsporom, Rosenborgom, Slovanom iz Bratislave, Zvezdom, Debrecenom...

Podsjećamo, ždrijeb drugog pretkola Lige prvaka te prvog i drugog pretkola Europa lige je 22. lipnja u sjedištu Uefe u Nyonu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider