Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Vaterpolski Maradona'

Tko je Guardiolina desna ruka i kako je na njega utjecao hrvatski trener

Vaterpolo i nogomet ruku pod ruku? Naizgled neprirodno udruživanje, osim naravno pitate li nogometnoga avangardista Pepa Guardiolu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Desna ruka Pepa Guardiole već je godinama ponajbolji svjetski vaterpolist u povijesti, legendarni Španjolac Manel Estiarte (54).

Skupa u Barceloni, skupa u Bayernu, od ljeta skupa i u Manchester Cityju. Nerazdvojan tandem sportskih velikana; iskreno i neraskidivo prijateljstvo i istovjetni pogledi na svijet vrhunskoga sporta.

''Manel mi enormno pomaže na niz praktičnih načina. Uvijek će imati ideju kako me izbaviti iz monotonije moga posla, ali više od svega znače mi njegova odanost i emocionalna podrška. Kad sam prolazio kroz teško razdoblje, čak i sumnjao u sebe, on je bio tu. Kad god ga pitam: ‘Manel, što ti misliš o tome, znam da mogu očekivati iskren, pošten i inteligentan odgovor'', opisao je Guardiola svoj odnos s Estiarteom.

Naglašava kako “vaterpolski Maradona”, iskusan mačak premazan svim mastima, sjajno tumači govor tijela igrača.

''Manel je u tome briljantan. Zna točno što određeni pogled ili gesta znači, on će brzo osjetiti i najmanju promjenu u ozračju u momčadi, i s apsolutnom sigurnošću reći mi jesu li igrači iza nas ili ne'', dodao je Guardiola.

Slavni Manel Estiarte Duocastella ima svoju povijest i s Hrvatima. U možda najznačajnijem razdoblju karijere trenirao ga je Splićanin Dragan Matutinović (62), izbornik španjolske reprezentacije od 1990. do 1993.

''Vodio sam brojne velike vaterpoliste, ali Estiarte je svakako najveći od njih. Iznimno inteligentan i komunikativan i, zahvaljujući tome, izvrsno se snašao u nogometnom okruženju. Nije me iznenadilo što ga je Guardiola uzeo u svoj stožer jer njih dvojica dugo se poznaju. Kada sam 1992. godine vodio Španjolsku na Olimpijskim igrama, Guardiola je dolazio na naše utakmice. Zbog prijateljstva s Estiarteom, i ja sam ga imao prilike upoznati. Genijalan tip!'', kazao je Matutinović.

Vaša iskustva s Estiarteom?

''Kada sam preuzeo reprezentaciju, zatekao sam momčad koja je bila 11. na svijetu, podređenu samo jednome igraču – Estiarteu. Želio sam promijeniti takav način razmišljanja i zbog toga sam ispočetka naišao na otpor Estiartea, čijemu je egu važnija od uspjeha reprezentacije bila njegova kvota pogodaka. To se kosi s mojim načelom da je momčad važnija od svakoga pojedinca kako god se on zvao. S vremenom je i on to prihvatio, napravio zaokret u razmišljanjima i svoj talent podredio momčadi. Dapače, o tome kako sam utjecao na njega pisao je u svojoj knjizi “Sva moja braća”. Koliko me cijenio, govori i činjenica da me kao predsjednik Pescare angažirao kao trenera'', dodao je Matutinović, koji je sa Španjolcima osvojio srebro na OI u Barceloni.

Što Guardiola dobiva s Estiarteom u stožeru?

''Estiarteova prisutnost pojačava Pepu autoritet među igračima. Ako sam ja Manelu usadio svijest u značenju momčadi, on ju je prenio Guardioli, kod kojega nijedan pojedinac nije imao veću važnost od ekipe. Na taj način sam i ja indirektno oblikovao Guardiolu kao trenera. Pogledajte samo kako Guardiola, kad god slavi neki uspjeh, odmah traži Estiartea kako bi najprije s njim podijelio radost. To vam sve govori koliko mu je važan'', naglašava Matutinović.

Nije li neobično da čovjek iz vaterpola gradi uspješnu karijeru u nogometnim vodama?

''Nimalo, osobito kad je takav sportski velikan posrijedi. I ja sam se svojedobno bavio mišlju da promijenim sport. Želio sam potkraj 90-ih biti sportski direktor Hajduka, no oduljilo se, pa sam otišao svojim putem'', zaključio je Matutinović koji je kao izbornik, osim u Španjolskoj, radio u Francuskoj, Slovačkoj, Kini i Turskoj.

Pep Guardiola od 2008. godine osvojio je s dva kluba čak 19 trofeja. Svaki od njih nosi i Estiarteov potpis.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider