Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Detalji legendarnog rata

Dan kada je Mourinho prelio čašu strpljenja Pepa Guardiole

Sjedili su na ručku u jednom madridskom hotelu i ručali, a na TV-u je bila press konferencija Josea Mourinha.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nova biografija o treneru Bayerna Josepu Guardioli upravo je izašla, a njene dijelove prenose španjolski, njemački i engleski mediji. Novinar Marti Perarnau u svojoj je knjizi 'pep – povjerljivo' između ostalog otkrio kada je Guardiolu prekipjelo zbog Mourinhovih čestih medijskih napada.

Perarnau piše kako se Guardiola vrlo ugodno iznenadio reakcijom čelnika kluba nakon osvajanja Superkupa s Bayernom protiv Chelseja prošle godine. Tada se Mourinho tko zna koji put obrušio na suce koje često voli optužiti za poraz.

''Ne znam je li to neko novo pravilo UEFA-e, ali uvijek kada igram protiv Guardiole ostajem s deset igrača'', rekao je tada Mourinho koji je teoriju zavjere o vezi Barcelone i UEFA-e proširio i na Guardiolu.

Mourinho je tada zbilja pretjerao jer je Ramires startom u kojem je dobio drugi žuti karton potrgao ligamente gležnja Marija Gotzea. Hoeness i Rummenigge su odmah reagirali i proglasili Mourinhove riječi izvan svake pameti.

Nije imao podršku čelnika Barce u medijskom ratu kojeg je vodio Mourinho

I baš je to iznenadilo Guardiolu koji takvu podršku nije dobivao od čelnika bivšeg kluba. U Barceloni nisu htjeli sudjelovati u psihološkom ratu s Realom kojeg je do vrhunca doveo Jose Mourinho za vrijeme svog ne baš tako uspješnog boravka na klupi Madriđana. To je malo smetalo Guardioli jer Portugalac nije štedio ni njega ni njegove igrače.

U proljeće 2011. svjedočili smo pravom ratu mrskih rivala. Četiri El Clasica u 18 dana i Mourinhovo traženje od svojih igrača da smatraju kolege iz Barce velikim neprijateljima, što je Iker Casillas na kraju prekinuo.

Nakon finala Kupa kralja Guardiola je komentirao opravdano poništen gol Pedra zbog zaleđa: 'Pomćni sudac imao je uistinu jako dobar pogled kada je poništio gol Pedra zbog zaleđa od dva centimetra.''

Nekoliko dana kasnije Barcelona je gostovala u Madridu i na ručku u hotelu bila je upaljen TV, a u tijeku press konferencija Mourinha. Guardiola je bio okrenut leđima, ali su mu sugerirali da se okrene i pogleda presicu.

''Ušli smo u jedno novo razdoblje. Do sada smo imali dvije grupe trenera, jedna mala skupina koja nije kriizirala suce i jedna velika, kojoj pripadam i ja, koja je kritizirala suce. Sada smo dobili i treću grupu, koja ima jednog člana, koja kritizira suca koji je donio točnu odluku'', rekao je Mourinho.

Igrači su za ručkom bili bijesni i znali su da je stigao trenutak kada će Guardiola prestati šutjeti na napade Portugalca. Nekoliko mjeseci kasnije Guardilola se povjerio bliskom suradnicima kako zna da će ga Mourinho pokušati uvući u medijski rat, no odlučio je šutjeti i pričekati pravi trenutak. I to se dogodilo dan prije utakmice u Madridu.

Guardiola je na press konferenciji napokon odlučio odgovoriti Joseu, a sportski direktor Andoni Zubizarreta ga je molio da to ne učini: 'Pep, mi ne odgovaramo! Držimo se tiho…'

Guardiola se još jednom osjetio izdanim od čelnika koji nisu u medijima štitili napade na njega i momčad. No, odlučio je otvoriti dušu:

''Gospodin Mourinho je sebi dopustio zvati me Pep, pa ću ga ja zvati Jose. Sutra ćemo se naći na terenu. On je dobio bitku izvan terena. Ako želi trofej Lige prvaka izvan terena, neka ga nosi doma. U ovoj prostoriji (press soba na Santiago Bernabeuu) on je jebeni šef. Ne želim se s njim boriti u ovoj sobi. Želim ga samo podsjetiti da smo četiri godine zajedno radili u Barceloni. Znamo se jako dobro. Nastojim od Josea naučiti s terena, a što manje izvan terena'', rekao je između ostalog Guardiola.

Pepov nastup oduševio je igrače koji su dočekali pljeskom u hotelu. I njima je bilo drago da je netko napokon stao na njihovu obranu u tom psihološkom ratu, a oni su Guardioli sve vratili na terenu, piše autor knjige.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider