Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dalmacija "navija" za Modre

Rijeka sama protiv svih: Pakao na Poljudu u korist Dinama

Ishod derbija Hajduka i Rijeke na Poljudu mogao bi značajno utjecati na rasplet utrke za prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tko bi još donedavno rekao da će veći dio Dalmacije "navijati" za Dinamo? Za Dinamo protiv Rijeke, dakako. Nije napravljeno znanstveno istraživanje, ali nekako se stječe dojam da bi dobrom dijelu navijača Hajduka bilo draže da Dinamo osvoji titulu prvaka. Jasno, ne za to što vole Dinamo, nego zato što u ovom trenutku još manje vole Rijeku, ili ako želite, još više je ne vole.

Nećemo ići u dubinu i tražiti odgovor na pitanje zašto je to tako, iako je i to poprilično zanimljiva tema, nego će nam ova intrigantna i potpuno atipična situacija poslužiti da dočaramo što Rijeku čeka na Poljudu.
Jamačno joj neće biti nimalo lako. S obzirom na situaciju, Rijeka ne može očekivati ni najmanji „popust“. Torcida će tražiti maksimalno zalaganje svojih ljubimaca i naravno pobjedu, na koju čekaju od 2012. Hajduk, naime, nije pobijedio Rijeku u posljednjih 17 međusobnih okršaja. Zvuči pomalo nestvarno, ali je tako.

Rijeka sama protiv svih

Uz sve to Hajduk je loše otvorio proljetni dio sezone, u prošlom kolu je izgubio u Osijeku i stoga je logično da mu poraz ni pod razno nije opcija, posebice za trenera Joana Carrilla. Ako Hajduk izgubi, Carrillo bi polako mogao pakirati kofere. Poljud će, dakle, iz više razloga gorjeti, a u takvoj atmosferi splitskim Bijelima neće manjkati motiva, može se pretpostaviti da će ići kao avioni. No, ova utakmica sa sobom nosi i veliki pritisak, a pitanje je mogu li ga igrači Hajduka adekvatno apsolvirati?

Riječani su, dakako, svjesni situacije. Cijelo vrijeme ističu da igraju sami protiv svih, odnosno protiv cijele lige, da ih svi žele skinuti i da nemaju „prijateljske klubove“, kao neki. Rijeka se može uzdati samo „u se i u svoje kljuse“. I u vjernu Armadu, koja je pripremila neviđenu kvarnersku invaziju na Split, i s mora i s kopna.

Hajduk najteža prepreka

Momčad Matjaža Keka imat će veliku navijačku potporu, što nije nevažno, ali najviše se može pouzdati u snagu svoje momčadi. Rijeka cijelu sezonu ne zna za poraz, njezini igrači puni su samopouzdanja i vjere u svoje mogućnosti. Maksimalno su ih digle i naoštrile pobjede u prva tri kola nastavka sezone.

Na ovim stranicama prognozirali smo da će prva četiri kola za Rijeku biti od krucijalne važnosti u utrci s Dinamom. Modri su imali daleko lakši raspored i stoga su se nadali da bi mogli smanjiti razliku već nakon prva tri kola. Međutim, Rijeka je prošla neokrznuta Osijek, Inter i Lokomotivu, ali sada je očekuje četvrta, najveća prepreka.

Kek će ići vjerojatno ići na pobjedu, ali nekako smo dojma da bi bio zadovoljan i s bodom. Zašto to mislimo? Osim što će mu nedostajati dva iznimno važna igrača, Ristovski i Vešović, mišljenja smo da bi remijem na Poljudu bio ispunjen bodovni plan postavljen pred nastavak sezone.

Derbi s Dinamom meč lopta

Deset bodova u četiri vrlo zahtjevne utakmice, iz raznih razloga, čini se sasvim zadovoljavajućim učinkom. Bod na Poljudu tako i tako ne može se smatrati neuspjehom. Rijeka bi ostala na plus četiri u odnosu na Dinamo i potom bi imala nešto lakši raspored. Derbi na Rujevici s Modrima vjerojatno bi bila njezina meč lopta. To je plan koji bi Kek, vjerujemo, odmah potpisao.

Za Rijeku je, čini nam se, iz psihološkog razloga najvažnije bilo da prve tri utakmice nastavka sezone riješi u svoju korist. Kek nije slučajno isticao da je utakmica s Osijekom za Rijeku najvažnija u posljednjih nekoliko godina.

Remi dobar za obje strane?

Rijeka je u te tri utakmice bila popriličan favorit, pogotovo protiv Intera i Lokomotive, a da je tu „kiksala“, to bi se gotovo sigurno negativno odrazilo na samopouzdanje njezinih igrača. Međutim, Rijeka ne samo da je pobijedila u sve tri utakmice, nego je i preokretala rezultat u svoju korist. Kada se tako pobjeđuje, kuraža raste do neba.

Kod Splićana je obrnuta situacija, nakon poraza u Osijeku u teškoj su situaciji i teško da su odveć uvjereni u svoju snagu. No, u nogometu se u samo jednoj utakmici mnogo toga može promijeniti. Jedna pobjeda ili poraz u pravom ili nezgodnom trenutku može sve okrenuti. Ipak, ni jednima ni drugima ne bi bilo zgodno izgubiti. Stoga je možda remi rezultat koji bi u ovom trenutku zadovoljio obje strane. Međutim, pričekajmo utakmicu pa ćemo biti puno pametniji.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider