Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Postoji i glavni cilj

Dalićev adut iz sjene za moćnu Hrvatsku: Evo zašto tvrdi da je nogomet naporniji od košarke

Luka Milanović je doktor kineziologije i docent na tom fakultetu.

Luka Milanović i Stipe Sladoljev (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

U stožeru izbornika Zlatka Dalića glavni kondicijski trener postao je Luka Milanović koji je za Dnevnik Nove TV pričao o iskustvima u radu s Vatrenima. Kaže kako velike nogometne zvijezde nije teže natjerati na trening nego neke druge sportaše. Dapače...

"Ponekad čak moramo neke i prikočiti jer bi htjeli nešto možda ekstra odraditi. Ali u principu stvarno su po pitanju odnosa prema poslu zaista na visokoj razini i obično je tako: što je viša razina kvalitete igrača, to je i ozbiljnost veća", ističe kondicijski trener hrvatske nogometne reprezentacije.

Međutim, osim tjeranja na naporne treninge, posao kondicijskog trenera je i sačuvati igrače od ozljeda. Štoviše, Milanović kaže: "To je glavni cilj."

"Uzimamo u obzir neke njihove navike, tako da svaki igrač i prije treninga i poslije treninga ima svoje programe prevencije ozljeda, koji se odnose najčešće na stabilnost dijelova tijela koji moraju biti stabilni i mobilnost nekih drugih dijelova tijela koji moraju biti mobilni", naglasio je Milanović.

Značajna razlika između košarke i nogometa

Godinama je bio kondicijski trener košarkaške reprezentacije. Razlika je značajna! I evo što kaže o tome zašto je nogomet naporniji od košarke:

"Kad se uzme nekakvih pet minuta čiste igre jednog i drugog sporta, onda je možda čak intenzivnije što je teren manji i što je manji broj igrača. Ali kad se uzme cijela utakmica u obzir, onda je definitivno nogometna utakmica puno veće opterećenje. I sad tu ima puno detalja, koji su kao npr.: ako ste na jednoj nozi, a sve što je bitno u nogometu, događa se na jednoj nozi, opet je potrošnja značajno veća."

Na kraju: što možemo očekivati, posebno s obzirom na naporne i duge klupske sezone, koje su iza naših najvažnijih igrača?

"I stožer i ja smo zadovoljni stanjem u ekipi i zaista vjerujemo da ćemo još u ovih deset dana napraviti dobar posao, i da ćemo izgledati najbolje kada bude najpotrebnije."

Da, još samo deset dana. A onda ćemo vidjeti što su to izbornik, njegov stožer i igrači uspjeli napraviti tijekom ovih priprema.

Luka Milanović i Stipe Sladoljev (Foto: GOL.hr) Luka Milanović i Stipe Sladoljev (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider