Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Čudo što je Dinamo teško kažnjen tek sad!

Radikalne frakcije Dinamovih navijača divljaju po Europi zadnjih 15 godina. Kazna UEFA-e je zbilja dugo odgađana...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

UEFA je izgubila strpljenje. Nakon velikih nereda u Temišvaru odlučili su čelnici Europske nogometne organizacije stati na kraj huliganima koji sami sebe nazivaju 'najvjernijim navijačima Dinama'. Usput, kažnjen je maksimirski klub, koji nije našao načina umiriti radikale na vlastitim tribinama, a pitanje je da li je to uopće moguće, jer odavno je postalo jasno da su se huligani osamostalli: igraju vlastite 'utakmice' na tribinama i po europskim gradovima, i vjerojatno su sada jako ponosni što svi mediji ponovo pišu o njima.

>> UEFA nemilosrdna: Dinamu oduzeta tri boda!

>> Mamić shrvan kaznom: Prestrašno, ne mogu vjerovati

>> 'Dinamo nije izbačen samo zbog regularnosti'

Teška kazna UEFA-e morala je stići prije ili kasnije. Zapravo je nevjerojatno što su sve oprostili Dinamu u posljednja dva desetljeća. Kad se samo sjetimo sramotnog divljanja u Zurichu 1997. na utakmici protiv Grasshoppersa i bakljade po švicarskim igračima dok su napadali prema Dinamovom golu, nije nam jasno kako su se tad 'modri' izvukli. One scene u Milanu 2000. godine, kad su divljaci trgali i razbijali te se tukli s policijom u najljepšem dijelu grada šokirale su cijeli svijet, ali Dinamu je i tad oprošteno.

Prag prošle godine i Temišvar ove bile su nove dvije epizode velikog primitivizma, a nakon što su huligani konačno ulovljeni kako divljaju i razbijaju i na tribinama u Rumunjskoj, a ne samo u gradu, UEFA-i je prekipjelo: 'modrima' su oduzeta tri boda, uz dvije utakmice pred praznim tribinama kao bonus.

Zagrebački klub već duže je vrijeme talac par stotina divljaka kojima nogometne utakmice samo služe za izbacivanje negativne energije putem razbijanja, divljanja, dogovorenih i nedogovorenih tučnjava. Dinamo im tek služi kao alibi za potezanje šakom na protivničkog navijača, slučajnog prolaznika ili policajca. I ne samo to: davno su objavili rat vladajućoj eliti u Maksimirskoj 128, i već godinama prijete izbacivanjem 'modrih' iz Europe.

Da se ne šale postalo je jasno prošle sezone u Udinama, kada su mirnu utakmicu skoro doveli do prekida žestokom bakljadom u drugom poluvremenu. Sada su konačno uspjeli u svom naumu, što mora da ih ispunjava velikim zadovoljstvom, jer na huliganskoj sceni koja je jaka u cijeloj Europi, oni su sada junaci, pobjednici.

Nema sumnje, Dinamo je ovih dana trebao biti izbačen iz Europe, no da je to napravljeno regularnost samog natjecanja bila bi izgubljena. Skupina A Europske lige ostala bi samo na tri kluba i samo natjecanje bilo bi 'okrnjeno'. Zato su čelnici UEFA-e odlučili minimalizirati izglede 'modrih' za prolazak dalje, ukloniti divljake s tribina barem u Zagrebu, i nadati se da će se do sljedeće sezone pronaći lijek protiv huligana u Hrvatskoj, što neće biti nimalo lako, s obzirom da i u bolje uređenim zemljama imaju velikih problema s njima.

Problem huliganizma puno je kompleksiniji i ima malo veze sa sportom. Problem je to kompletnog modernog društva u kojima nasilnici 'niču kao gljive' i puna ih je Europa. Navijačke skupine nude im sigurnost i pripadnost, te mogućnost za organizirano djelovanje, a policija u današnjim blagim demokratskim društvima nema dovoljno snažne ovlasti da im stane na kraj i razbije ih. Zbog toga nam stalno dolaze izvještaji o divljanju huligana po Europi: u Marseilleu, Hamburgu, Amsterdamu, Bukureštu, Sofiji, Beogradu, Napulju...

Hrvatska policija, HNS te uprava Dinama morat će ozbiljno zasukati rukave ako se žele riješiti huliganske sramote koja prati trenutno najjači nogomet klub u zemlji. Ova kazna treba biti alarm za buđenje svima koji mogu pomoći hrvatskom nogometu. Zakoni moraju postati oštri, policija ih mora dosljedno provoditi, a kontrola onih koji idu na gostovanja ili će biti rigorozna, ili će se Prag i Temišvar opet ponoviti. Teška misija, ali nije neostvariva. U Engleskoj huliganizam nisu uništili, ali su ga barem uspješno suzbili...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider