Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Strpljenje je isteklo

Čovjek koji se ne uklapa u današnji Hajduk: Je li Artem 'popio' svoje?

Od pompoznih najava dosad se nije ostvarilo skoro pa ništa, a prestala je i zaluđenost koja je na mahove nadilazila normalne okvire.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U sjeni odličnog posla kojeg Hajduk radi, kako momčad na terenu s trenerom Burićem (sjajan europski učinak) tako i klupski čelnici na čelu sa predsjednikom Brbićem i sportskim direktorom Vučevićem (super pogođena pojačanja Milić, Ohandza, Jefferson) ostao je, potpuno zasluženo, Artem Milevski.

Nekoć najbolji ukrajinski nogometaš čijem je talentu, također nekoć, samo nebo bila granica, u Hajduk je stigao krajem srpnja prošle godine, a zajedno s još jednim novopridošlim igračem (Dejan Mezga) trebao je biti pojačanje koje će pomoći klubu u boju za ulazak u skupine Europa lige.

Kada su Bijeli u uraganskoj utakmici nadoknadili zaostatak (2:4) preostala je još "samo" jedna prepreka na putu do toliko željenih skupina - kasniji finalist Dnjipro. Ta stepenica i nije izgledala toliko veliko i neprelazno u trenucima dok su se na Poljudu hrabrili kako bi i 70-80 posto spremni Milevski mogao zapapriti svojim sunarodnjacima.

"Arteme, povedi nas", slogan je kojim su navijači Hajduka iskazivali oduševljenje dovođenjem tada 29-godišnjeg Ukrajinca. Masa je bila uvjerena kako će upravo u bijelom dresu Milevski oživjeti karijeru koja je pune dvije godine bila u silaznoj putanji. U tom smjeru išle su i najave samog igrača koji je biranim riječima govorio o Hajduku kao klubu, djelovao je prilično samokritično dok je pričao o svojim životnim navikama i prilično optimistično dok je najavljivao ono što namjerava napraviti s Hajdukom.

Ali, u cijeloj priči postojao je i onaj ALI koji je u prvi mah prošao ispod radara, a nekoliko mjeseci kasnije dobio je svoj puni smisao.

Održao riječ

"Zabavljao sam se i pio i prije, pit ću i ubuduće. Ne vidim u čemu je problem, to neće utjecati na moje igre", ispalio je Milevski u jednom od svojih prvih intervjua.

Godinu dana kasnije spoznali smo da je Artem Milevski, ako ništa drugo, čovjek koji drži svoju riječ. Čarima noćnog života u Splitu nije odolio, česti je posjetitelj kafića i disko-klubova, a dok su u lipnju njegovi suigrači brusili formu na pripremama u slovenskim i austrijskim brdima, Milevski je spartanski dril kondicijskih trenera propustio zbog ozljede. Znatno aktivniji bio je na društvenim mrežama gdje je na dnevnoj bazi objavljivao selfieje s plaža, tulumarenja i ostalih stvari zbog kojih ga Hajduk nije doveo.  Neupućeni promatrač pomislio bi kako je u grad pod Marjanom stigao na nešto duži godišnji odmor i povremeno rekreiranje igranjem nogometa na razini znatno nižoj od one na koju je navikao.

Poveo sebe prema izlaznim vratima

Situacija je trenutno takva da samo najveći naivci još vjeruju kako će se Milevski vratiti u optimalnu formu i biti u stanju pomoći mladoj, razigranoj i talentiranoj momčadi. Razlaz se čini kao definitivno najbolje rješenje - još ako Hajduk uspije dobiti neku odštetu za njegov odlazak (spominje klub iz Kine) to bi bilo odlično za klub, ali ne dođe li do službene ponude neće ići tako glatko.

Naime, prilikom dovođenja Milevskog Hajduk je s njim potpisao dvogodišnji ugovor uz dvije klauzule. Jedna se odnosila na to da Splićani mogu s njim raskinuti ugovor nakon šest mjeseci ukoliko ne budu zadovoljni, a druga na njegovu visinu primanja koja će u drugoj od dvije sezone ugovora (koja upravo teče) biti znatno veća nego u prvoj.

Milevski će teško pristati na sporazumni raskid ugovora

Prvu klauzulu Hajduk na zimu nije htio aktivirati jer je Milevski krajem jeseni u nekoliko partija podsjetio kakav genij čuči u njemu, a zaluđenost je dosegla vrhunac za vrijeme zimske stanke, prilikom održavanja predsjedničkih izbora kada su brojni navijači Bijelih dopisivali i na listićima zaokruživali njegovo ime pored kandidata za predsjednika države. Dvije ponude koje su bile u opticaju, iz Južne Koreje i Italije, nisu ni uzete u razmatranje jer bi navijačima trebalo objašnjavati zbog čega je prodan njihov ljubimac Mile, a u tom trenutku nitko u klubu nije ni pomišljao na opciju raskida ugovora.

Nekoliko mjeseci kasnije zaživila je druga, (pre)skupa opcija za Bijele Milevski trenutno u Hajduku mjesečno zarađuje 14.000 eura netto, a ugovor mu traje do 30. lipnja iduće godine. To u prijevodu znači kako će inkasirati još barem 140.000 eura odnosno preko milijun kuna na svoj račun za - ništa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider