Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Brazil jako oslabljen

U sjeni Eura kreće još jedan spektakl: Messiju (pred)zadnja šansa

Velika sveamerička fešta nogometa u SAD-u će trajati sve do 26. lipnja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U petak u SAD-u počinje 45. izdanje Copa Americe, nogometnog prvenstva južnoameričkih zemalja, koje je ove godine prošireno i za još šest reprezentacija Sjeverne i Srednje Amerike, te Kariba.

Službeni naziv natjecanja je Copa America Centenario jer se igra u sklopu proslave 100. obljetnice osnivanja CONMEBOL-a (Južnoamerička nogometna federacija) i odigravanja prve Cope.

Od 3. do 26. lipnja ukupno 16 američkih selekcija borit će se za naslov, koji brane Čileanci, a glavni favoriti su Argentinci i Brazilci, te domaćin SAD.

Utakmice će se igrati na stadionima u Seattleu (67.000 mjesta), Chicagu (63.500), Foxboroughu (68.756), East Rutherfordu (82.566), Santa Clari (68.500), Philadelphiji (69.176), Pasadeni (92.542), Glendalu (63.400), Houstonu (71.795) i Orlandu (60.219).

U skupini A igrat će SAD, Kolumbija, Kostarika i Paragvaj, u skupini B Brazil, Ekvador, Haiti i Peru, u skupini C Meksiko, Urugvaj, Jamajka i Venezuela, a u skupini D Argentina, Čile, Panama i Bolivija. Po dvije prvoplasirane selekcije iz svake skupine idu u četvrtfinale.

Gaučosi s Messijem prvi favoriti

Argentinci su, po mnogima, prvi favoriti jer će za njih nastupiti njihovi najbolji napadači Lionel Messi, Sergio Agüero i Gonzalo Higuain, no Argentinci su zadnji puta bili prvaci daleke 1993. Ujedno, za najboljeg svjetskog nogometaša ovo je (pret)posljednja prilika da s reprezentacijom osvoji veliko natjecanje.

Messi je s Barcelonom osvojio sve što je mogao, ali u domovini mu mnogi spočitavaju što Gaučosima nije dao ni približno kao Barci. Prije dvije godine Argentinci su s Messijem izgubili finale SP-a u Brazilu, a nakon ove Cope iduće veliko natjecanje koje ih čeka je Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Brazilci pak na Copu Americu dolaze bez Davida Luiza, Thiaga Silve, Marcela, Douglasa Coste i - Neymara. Glavna zvijezda i najbolji igrač Selecaa birao je između nastupa na Copi i Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru te je izabrao ovo drugo.

Najveća zvijezda SAD-a je - Hrvat

Amerikanci su na domaćem terenu uvijek opasni, a izbornik Juergen Klinsmann se uzda u veterane - 34-godišnje Kyla Becklermana i Jermaina Jonesa, 33-godišnjeg Clinta Dempseya, dok je zapravo njihova najveća zvijezda 17-godišnji američki Hrvat Christian Pulišić iz Borussije Dortmund.

Aktualni prvak Čile dolazi sa svojim zvijezdama Alexisom Sanchezom i Arturom Vidalom, a tu su uvijek opasni Urugvajci i Meksikanci, koji će imati jaku podršku svojih navijača iz SAD-a.

Inače, najviše naslova prvaka ima Urugvaj, čak 15, Argentina je na 14, a Brazil na osam.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider