Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Messi, neymar, james...

COPA AMERICA Argentina i Brazil u najjačim sastavima, Čile i Kolumbija prijete

Čile će od 11. lipnja do 4. srpnja biti domaćin 44. izdanja najstarijeg kontinentalnog nogometnog natjecanja, Copa Americe na kojemu će se 12 reprezentacija boriti za naslov najboljeg u Južnoj Americi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Naslov prvaka osvojen prije četiri godine u Argentini brani Urugvaj, koji će imati vrlo tešku zadaću jer zbog suspenzije njegova najboljeg igrača Luisa Suareza, koji je kažnjen zbog incidenta na SP-u kada je ugrizao talijanskog braniča Giorgija Chiellinija. U Čile u najboljim sastavima dolaze i aktualni svjetski doprvak Argentina i Brazil, kojega vodi novi izbornik Dunga.

RASPORED Copa Americe: U drugom kolu dva sjajna derbija

Vrlo opasan bit će i domaćin Čile koji je oduševio ljubitelje nogometa na prošlogodišnjem SP u Brazilu, baš kao i Kolumbija koja će biti jača i za Radamela Falcaa.

Reprezentacije su podijeljene u tri skupine sa po četiri sudionika, a dvije prvoplasirane i dvije najbolje trećeplasirane selekcije izborit će nastup u četvrtfinalu.

Na papiru najlakšom se čini skupina A koju predvode domaćini. Čileanci su imali sreću prilikom ždrijeba za suparnike dobiti tradicionalno slabije reprezentacije iz Južne Amerike Ekvador i Boliviju, a usto je meksički izbornik Miguel Herrera na ovo natjecanje odlučio povesti oslabljenu reprezentaciju bez najboljih napadača Javiera Hernandeza i Giovanija Dos Santosa.

Na scenu stupa Dungin Brazil

Hvaljeni čileanski izbornik Jorge Sampaoli na raspolaganju će imati vrhunsku okosnicu momčadi koju čine vratar Barcelone Claudio Bravo, veznjak Juventusa Arturo Vidal i napadač Arsenala Alexis Sanchez, pa bi bez većih teškoća trebao osvojiti prvo mjesto u skupini. Zanimljivo će za ljubitelje nogometa u Hrvatskoj biti vidjeti koliku će minutažu u domaćem sastavu dobiti napadač zagrebačkog Dinama Angelo Henriquez, koji je ove sezone postigao 20 pogodaka u HNL-u i izborio svoje mjesto među 23 igrača.

Kao i Meksiko, i Ekvador će u Čileu biti prilično oslabljen, jer zbog ozljeda neće moći nastupiti iskusni Antonio Valencia i Felipe Caicedo, dok je Bolivija najslabija momčad u skupini.

Argentina ovaj put želi do kraja

Argentina u Čileu misli ozbiljno, izbornik Gerardo Martino na raspolaganju će imati sve najbolje igrači kao i lani u Brazilu, te je teško zamisliti kako će suparnici moći zaustaviti napad u kojem igraju Lionel Messi, Sergio Aguero, Carlos Tevez i Gonzalo Higuain.

U izostanku Suareza, iskusni urugvajski strateg Oscar Tabarez morat će se osloniti na čvrstu obranu i napadača Paris SG-a Edinsona Cavanija u borbi za drugo mjesto u skupini s aktualnim doprvakom Paragvajem. No, Paragvaj je dobio samo dva od svojih posljednjih 14 susreta, a loša forma proteže se i dalje, jer je u kvalifikacijama za SP u Brazilu zauzeo posljednje mjesto.

Jamajka će u Čileu debitirati na Copa Americi, ali izabranici njemačkog stručnjaka Winfrieda Schaefera teško mogu pomrsiti račune suparnicima.

Tko će osvojiti Copa Americu?

Ukupno glasova:

U skupini C ogledat će se dvije vrhunske reprezentacije, Brazil i Kolumbija, koje su se susrele i u četvrtfinalu SP-a lani. Tada je uspješniji bio Brazil sa 2-1, ali je pobjedu platio ozljedom Neymara nakon koje je u polufinalu i utakmici za treće mjesto pretrpio dva teška poraza. Uz Neymara, izbornik Dunga u napadu će se oslanjati i na Diega Tardellija i Philippea Coutinha, dok će obranu držati Thiago Silva, Miranda i David Luiz.

Kolumbija će u odnosu na prošlogodišnje SP biti jača za svog najboljeg strijelca Radamela Falcaoa koji će u Čileu željeti izbrisati loša sjećanja na netom završetku klupsku sezonu u kojoj nije ispunio očekivanja u Manchester Unitedu. Izbornik Jose Pekerman uz Falcaoa na raspolaganju će imati i sve one igrače koji su oduševljavali u Brazilu lani, Jamesa Rodrigueza, Jacksona Martineza, Juana Cuadrada, Pabla Armera...

Uz tako jake Brazil i Kolumbiju, iluzorno je očekivati da bi se Peru i Venezuela mogli uključiti u borbu za neko od prva dva mjesta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider