Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vođa i kapetan

Ćiro Blažević: Predsjednik FIFA-e zna da je Boban moralna vertikala

Ćiro Blažević jako je sretan zbog nove Bobanove funkcije u FIFA-i...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Legendarni kapetan vatrenih Zvonimir Boban posljednjih se godina nekako pritajio, oduševljavao je stručnim i britkim komentarima na Sky Sportu Italia, no nije želio sudjelovati u domaćoj nogometnoj “močvari”. Što i ne čudi, jer njegovi stavovi i ideje u potpunoj su suprotnosti sa stavovima vladara hrvatskog nogometa Mamića, Šukera, Vrbanovića...

No ovih dana Boban se na velika vrata vraća na nogometnu scenu, i to svjetsku. Proteklih dana bio je u “kontroli” Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji, a u Moskvi je bio konzultant, savjetnik ni više ni manje nego novom predsjedniku Fife Gianniju Infantinu.

Bio je Boban jedan od samo četiri člana Fifine delegacije u Moskvi, a da Infantino itekako ozbiljno računa na Hrvata, potvrđuje i što je u ožujku Zvone bio gost na njegovoj inauguraciji u Zürichu, na prvom Infantinovu radnom danu kao šefa Fife. Također, Boban će s Infantinom ovih dana obići i Katar, domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Šukerov zaštitnik suspendiran

Zašto je Infantino izabrao Bobana? Zato što Boban ima veliku nogometnu karizmu, besprijekorno obrazovanje, zato što je poliglot koji govori tri jezika, ali i zato što je Bobanovo ime neokaljano. A baš to sada treba Fifi, čije je ime okaljano zbog brojnih korupcijskih skandala.

„Infantino je mudar i pametan odvjetnik koji zna da nogomet mogu spasiti i popularizirati nogometne legende. Ne voditi, nego popularizirati. Naime, Infantino sa svojom stručnošću i mudrošću itekako može voditi Fifu, ali je pritom i svjestan da nije bio veliki igrač pa mu nedostaje karizme. A kod Bobana ima obje komponente, inteligenciju i obrazovanje, ali i igračku karizmu“, kaže Ivan Brleković, bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i dodaje:

„Čestitam Bobanu, a mogu reći da sam i očekivao da će ga Infantino uzeti k sebi jer on traži sposobne ljude. Veliko je to priznanje za Zvonu, ali i za hrvatski nogomet.“

Aktualni predsjednik HNS-a Davor Šuker bio je veliki miljenik Uefina predsjednika Michela Platinija, no Francuz sada “guli” šestogodišnju suspenziju zbog sudjelovanja u korupcijskom skandalu. Postavio je Platini Šukera i u Izvršni odbor Uefe.

No dugogodišnji Platinijev zamjenik Infantino više cijeni drugog Hrvata, Bobana.

„Mnogi su očekivali da će Infantino Šukera član IO-a Uefe gurati i u Fifu, no kakvo mišljenje Infantino ima o Šukeru najbolje potvrđuje da ga nije pozvao u Zürich na inauguracijsku utakmicu koju su igrale brojne bivše nogometne zvijezde, među ostalim i Boban i Šimić“, kaže Brleković.

Ne dijeli stavove s Mamićem

Trener svih trenera Ćiro Blažević jako je sretan zbog nove Bobanove funkcije.

„Infantino je mudar jer svatko tko ima rendgen prepoznat će Bobana kao odličnog suradnika. Ja sam Zvonu prepoznao i stavio ga za kapetana, a tvrdim da je najzaslužniji za broncu u Francuskoj. Naravno, poslije mene, ha-ha. Zvone je uvijek davao ton vatrenima, bio je vođa, stvarao pozitivan ambijent“, kaže Ćiro i dodaje:

„Znao sam da će doći do visoke pozicije u svjetskom nogometu. Karizmatičan je, pravedan, nema mane. Boban je moralna vertikala, a ima i sjajne organizacijske kapacitete. Siguran sam da će jednog dana biti i u Izvršnom odboru Fife, a ne moram vam naglašavati kakvo bi to veliko priznanje bilo za Hrvatsku.“

A veliko priznanje za Hrvatsku bit će i činjenica što ćemo na Fifinu kongresu u svibnju u Ciudad de Mexicu imati dva Hrvata – Davora Šukera kao predstavnika, odnosno člana IO-a Uefe, a Zvonimira Bobana kao Infantinova savjetnika.

A baš nakon toga kongresa u Mexicu Infantino će objaviti imena ljudi s kojima će krenuti u veliki posao i reforme u Fifi. Među tim imenima bit će i Zvonimir Boban.

Ispada da je Boban dovoljno dobar za čelnu nogometnu organizaciju Fifu, ali ne i za hrvatski nogomet. Nažalost, stanje i odnos moći u našem nogometu takvi su da Boban u tome ne želi sudjelovati. Svjestan je Zvone da uz apsolutnog vladara hrvatskog nogometa Zdravka Mamića svoje ideje ne bi mogao provesti...
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider