Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Od politike do nogometa

Chelsea ide u "opasni" remont: Nad klubom tri teška i velika upitnika

U dubokoj sjeni Svjetskog prvenstva klub iz zapadnog Londona nalazi se na velikoj prekretnici.

Galerija Chelsea (Foto: AFP)

Vijest da je Roman Abramovič ostao bez boravišne vize za Veliku Britaniju označila je ujedno i početak procesa temeljita redizajna njegove omiljene igračke - nogometnog kluba Chelsea.

Abramovič je morao otići iz Londona jer mu je istekla boravišna viza, a engleske vlasti odbile su mu izdati novu. Kako su to objasnili tamošnji mediji, razlog je loš odnos između Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije, u kojoj je na vlasti Vladimir Putin, a zna se da je Abramovič jedan od onih ruskih tajkuna koji je svoje poslovno carstvo izgradio uz, da tako kažemo, blagoslov Kremlja.

Budući da Abramovič ima i izraelsko državljanstvo (roditelji su mu Židovi), on i dalje može dolaziti u London i tamo boraviti šest mjeseci godišnje, ali ne smije raditi.

Hoće li Abramovič prodati klub?

U takvim okolnostima, kad se klubu ne može posvetiti u onolikoj mjeri koliko bi to htio, logično je postaviti pitanje hoće li Abramovič možda prodati Chelsea. Tim više što je, nakon odbijanja izdavanja vize, bogati Rus zamrznuo projekt rekonstrukcije stadiona Stamford Bridge. Godinama je od londonskih vlasti to tražio, a kad je napokon dobio dozvolu, bio je spreman uložiti 570 milijuna eura, ali su radovi obustavljeni zbog, kako je to priopćeno iz samog kluba, "nepovoljne klime za ulaganje".

Jednu ponudu već je odbio. Najbogatiji Britanac Jim Ratcliffe kontaktirao je s Abramovičem, ali dalje od tog razgovora nisu stigli. Ostaje vidjeti je li problem u cijeni (Rus navodno traži milijardu i 200 milijuna eura) ili u tome da se Abramovič još uvijek nada kako će uskoro dobiti radnu dozvolu i nastaviti raditi u klubu.

Ostaje li Conte?

U nastavku priče o vlasnikovim problema s vizom i (ne)prodaje Chelseaja ide i ona o novom treneru. Antonio Conte i dalje je na klupi Bluesa, ali nitko ne zna hoće li on zbilja i povesti u novu sezonu. Abramovič već neko vrijeme nije bio zadovljan Talijanom, a opće je poznato kako vlasnik Chelseaja baš i nema strpljenja s trenerima.

Conte je menadžer Chelseaja posljednje dvije sezone. U prvoj je iznenađujuće osvojio naslov prvaka, ali u drugoj, nedavno završenoj, nije uspio izboriti plasman u Ligu prvaka, što je za klub s tolikim ulaganjima katastrofa. Slaba je utjeha što su osvojili FA kup pobjedom protiv Manchester Uniteda, spoznaja da će idući put u najelitnijem klupskom natjecanju nastupiti (najranije) tek u rujnu 2019. razočaravajuća je za klub sa Stamford Bridgea.

Tko će sve otići?

Osim što je neulazak u Ligu prvaka udarac na financije, još i više je to loše za kratkoročni imidž Chelseaja. Jasno, aludiramo na ljetni prijelazni rok. Bez Lige prvaka bit će znatno teže privući najzvučnija pojačanja i top-klase, a istovremeno, sve do kraja kolovoza navijači će strepiti hoće li im najbolje igrače kupiti netko od europskih velikana i moćnika.

Najveći je oblak zabrinutosti nad Edenom Hazardom, sjajnim Belgijancem kojeg je svojedobno Zinedine Zidane htio dovesti u Real Madrid smatrajući ga idealnom zamjenom za Cristiana Ronalda. Sasvim sigurno odlazi i Hazardov sunarodnjak Thibaut Courtois, koji uskoro ulazi u zadnju godinu ugovora, a novi ne želi potpisati.

Da samo njih dvojica odu, Chelsea bi bio strašno oslabljen, jer tko zna kakve bi bile potencijalne zamjene...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider