Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dinamo se uzda u Slaven

Ludih 270 minuta: Tri ključna pitanja uoči završetka HNL-a

Do završetka ove sezone HNL-a još su tri runde, a što nas sve očekuje u završnici neizvjesnog prvenstva donosi reporter Nove TV Saša Lugonjić.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči posljednjih 270 minuta hrvatske nogometne lige tri su otvorena pitanja. Tko će biti prvak, tko će ispasti i - možda ne presudno, ali svakako značajno - tko će završiti treći?

Krećemo od najatraktivnije borbe, one za naslov prvaka. U posljednja tri kola Rijeka ulazi s 5 bodova prednosti pred Dinamom. I nepovoljnijim rasporedom.

Već u srijedu Riječani moraju na teško gostovanje u Koprivnicu, dok će Dinamo na Maksimiru ugostiti Istru. Nakon toga Rijeka će dočekati Cibaliju, a Dinamo gostovati kod Osijeka. Završni čin uzbudljive nogometne sezone bit će derbi Zagrepčana i Riječana na Maksimiru 27. svibnja. Nije tajna da Dinamo sve nade u obranu naslova polaže na Slaven Belupo. Jer, slavi li Kekova momčad u Koprivnici stvari će gotovo biti riješene.

Ako Slaven nokautira Rijeku bit će drame

No, ukoliko taj susret završi, recimo, remijem - kao što je završilo i prethodnih pet HNL dvoboja Slavena i Rijeke u Koprivnici, a Dinamo očekivano dobije Istru, razlika bi se smanjila na tri boda. Što to znači u kontekstu međusobnog okršaja na Maksimiru, jasno pod pretpostavkom da i jedni i drugi dobiju utakmice pretposljednjeg kola?

Dinamo bi u tom slučaju za naslov prvaka trebao pobjedu od najmanje tri gola razlike. 3:0 ili 4:1. Razlog je onaj visoki poraz od 5:2 na Rujevici početkom sezone, nakon kojeg je otišao Cico Kranjčar. Rasplet je to koji i nije previše realan, tako da se Ivajlo Petev i njegovi igrači moraju nadati da Belupo može pobijediti Rijeku. U tom slučaju razlika bi bila samo dva boda i Dinamu bi bilo kakva pobjeda u Maksimiru donijela naslov prvaka.

Cibalia i Split vode borbu za o(p)stanak na životu

Mnogo manja razlika je između društva sa začelja. U borbi za ostanak Cibalia ima bod više od Splita.

Vinkovčani su upravo u posljednjem kolu preskočili Splićane i to nakon što su od kraja studenog bili na samom dnu. Što se rasporeda u posljednja tri kola tiče, više ide na ruku Splitu. Naime, Cibalia prvo dočekuje Osijek koji se bori za treće mjesto, potom ide na u goste Rijeci, koja će u toj utakmici možda moći i proslaviti naslov. S druge strane, Split čekaju rasterećeni Inter i Istra, a takav će u posljednjem kolu možda biti i Osijek.

No, ono što je plus Cibalije - uz bodovnu prednost, jasno - je i bolji međusobni skor. Dakle, ako bi na kraju Cibalia i Split bili bodovno izjednačeni, Split bi ispao, a Cibalia išla u dodatne kvalifikacije.

Hajduk bliže trećem mjestu nego Osijek

I za kraj, borba za treće mjesto. Nimalo nebitna, jer onaj tko završi treći u europsku sezonu krenut će dva tjedna kasnije, a to je u kontekstu priprema itekako značajno.

Hajduk i Osijek potpuno su izjednačeni, no raspored u posljednja tri kola saveznik je Splićana. Naime, Lokomotiva, Inter i Slaven Belupo protivnici su kojima ti susreti ne znače previše, dok će Cibalia, Dinamo i Split - s kojima igra Osijek - itekako ginuti na terenu.

Prednost Hajduka je i međusobni skor, tako da im treće mjesto donosi i jednaki broj bodova. Odgovore na sva ova pitanja saznat ćemo vrlo brzo, možda već i do kraja ovog tjedna.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider