Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kakva ekipa...

Buffon je jedini eurotrofej uzeo s Parmom: Sjećate li se ove generacije?

Došao je u Pariz u smiraju karijere, pompozno, kako bi uzeo trofej kojem je nekoliko puta bio jako blizu. Ali ništa od toga...

Momčad Parme iz finala Kupa Uefa 1999. (Screenshot: Wikipedia)

Gianluigi Buffon nakon sinoćnjeg ispadanja PSG-a od Manchester Uniteda i dalje ostaje bez osvojene Lige prvaka.

Legendarni Talijan prošlog je ljeta nakon 17 godina napustio Juventus i potpisao za PSG zbog, kako je sam rekao, velike želje da konačno osvoji Ligu prvaka.

To se ove sezone neće dogoditi, a pitanje je hoće li Buffon više imati priliku jer kad je dolazio u Pariz, potpisao je ugovor na jednu plus jednu sezonu uz klauzulu da obje strane (on i klub) imaju mogućnost raskinuti ugovor nakon prve sezone.

Računao je na Neymara, Mbappea...

S obzirom na to da je ovog siječnja zagazio u 42. godinu života, da ne pruža ni priližno dobre partije kao u svojim najboljim danima te, k tome, zarađuje astronomskih osam milijuna eura godišnje, uopće neće biti iznenađenje ako mu se PSG odluči zahvaliti.

Što god se dogodi na ljeto, činjenica je da su Parižani ove sezone doživjeli ogromno razočaranje. Kako oni, tako i Buffon, koji se nadao da će uz suigrače poput Neymara, Kyliana Mbappea i Edinsona Cavanija uspjeti podići ušati pehar kojemu je nekoliko puta bio jako blizu.

Milan, Barca, pa Real

S Juventusom je triput bio u finalu i sva tri puta je poražen. Od Milana je 2003. izgubio na jedanaesterce, 2015. je prejaka bila Barcelona, a 2017. Real Madrid.

Tako mu jedini europski trofej ostaje Kup Uefa, koji je 1999. osvojio u dresu Parme protiv Marseillea. Finale koje se igralo u Moskvi na stadionu Lužnjiki završilo je rezultatom 3:0 za talijanski sastav koji je tada vrvio fenomenalnim igračima.

Svi su ih voljeli

Bila je to ona generacija Parme koju su svi simpatizirali i koja je taman u to vrijeme doživjela svoj vrhunac, prije negoli su ih bogatiji klubovi "raskopali" i odveli glavne zvijezde.

Pod vodstvom trenera Alberta Malesanija, Parma je u tom finalu Kupa Uefa nastupila u formaciji 3-5-2. Buffon je bio na golu, obrambeni trio sačinjavali su Lilian Thuram, Roberto Sensini i Fabio Cannavaro. Na bokovima Diego Fuser i Paolo Vanoli, dva zadnja vezna bili su Alain Boghossian i Dino Baggio, playmaker Juan Sebastian Veron te u napadu dvojac Hernan Crespo i Enrico Chiesa.

U Parmi je tad igrao i naš Mario Stanić, ali u finalu nije participirao zbog ozljede. I klupa Parme bila je moćna: Faustino Asprilla, Abel Balbo, Stefano Fiore...

U svakom slučaju, nezaboravna momčad. Buffon je otišao dvije godine kasnije u Juve, ali tamo nije osjetio slast podizanja eurotrofeja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider