Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Samo naprijed!

Simpatični klub vratio se u Serie A: Za njih su igrali Baggio, Pirlo, Guardiola, Hagi...

Nakon godina i godina tavorenja među drugoligašima, napokon se vraćaju u najviši rang.

Roberto Baggio u dresu Brescije (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Pobjedom od 1:0 protiv Ascolija, u sklopu 34. kola Serie B, povratak u najviši rang talijanskog nogometa (Serie A), osigurala je – Brescia.

Dva kola prije kraja drugoligaškog nadmetanja Brescia vodi sa 66 bodova, sedam više od trećeplasiranoga Palerma, a samo dvije prvoplasirane momčadi idu izravno u viši rang.

Tako se nakon osam godina ovaj simpatični klub iz Lombardije vraća među elitu, u kojoj su posljednji put bili u sezoni 2010./2011. Od tada pa do danas nikako se nisu uspijevali vratiti. Štoviše, u sezoni 2014./2015. završili su na 21. mjestu u Serie B, ispod crte, ali od ispadanja ih je spasilo to što je Parma proglasila bankrot i pala je u četvrtu ligu (Serie D), pa je Brescia ipak ostala drugoligaš.

Brescia je klub koji je osnovan 1911. godine i nikad nije osvojio neki veliki trofej. Nisu nikad zaigrali niti u finalu Kupa, dok im je u Serie A najbolji plasman sedmo mjesto osvojeno 2001. godine.

Maradona s Karpata stigao između Reala i Barce

Od svojih rezultata mnogo su poznatiji po tome što su za njih igrala neka slavna imena talijanskog i europskog nogometa. Andrea Pirlo njihovo je dijete, u Bresciji je počeo igrati nogomet prije negoli je kao veliki talent prešao u Inter 1998. godine.

Gheorghe Hagi, legendarni Maradona s Karpata, u najboljim igračkim godinama dvije sezone svoje karijere dao je upravo Bresciji, od 1992. do 1994., došavši iz Real Madrida i kasnije prešavši u Barcelonu.

Za Bresciju je u sezoni 2001./2002. igrao i Pep Guardiola.

Zlatni repić

Ipak, najveći nogometaš i igrač zbog kojeg je Brescia postala svim nogometnim fanovima zanimljivija od ostatka talijanskih tzv. malih klubova, jest Roberto Baggio. U ljeto 2000., s 33 godine na leđima i sedam godina nakon što ga je FIFA proglasila najboljim nogometašem svijeta, "zlatni repić" stigao je u Bresciju okončati svoju karijeru. Nije slučajnost to što je u prvoj Baggiovoj sezoni Brescia ostvarila najveći uspjeh u povijesti kluba, već spomenuto sedmo mjesto u Serie A. Tog ljeta 2001. igrali su i u Intertoto kupu, gdje su došli do finala i nesretno ispali od PSG-a na temelju gola u gostima.

Današnja Brescia nema ni blizu takvih zvijezda kao što je imala prije 20-ak godina. U momčadi dominiraju Talijani, bez mnogo stranaca, i ovog će se ljeta morati pojačati kako bi izbjegli sudbinu brojnih klubova koji proteklih godina uđu u Serie A i odmah u prvoj sezoni ispadnu...

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider