Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dvije cifre

Predsjednik Hajduka otkrio koliki je dug hrvatskog velikana!

Predsjednik Uprave nogometnog kluba Hajduk Marin Brbić izjavio je kako je preneseni višegodišnji dug kluba 127 milijuna kuna, ali da trenutačne obveze kluba iznose 44 milijuna kuna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na današnjoj glavnoj Skupštini HNK Hajduk d.d. u raspravi su dioničari postavili pitanje i zatražili obrazloženje o 127 milijuna kuna duga kluba, a Brbić je odgovorio kako je riječ o prenesenom (akumuliranom) višegodišnjem gubitku.

"Iznos od 127 milijuna kuna je preneseni gubitak, u to je uključena amortizacija i sve ono što ulazi u račun dobiti ili gubitka i to se akumulira godinama", rekao je Brbić i pojasnio kako, otkad je Hajduk postao dioničarsko društvo, "svake godine imamo gubitak" koji se iz godine u godinu prenosi i akumulira i iznosi 127 milijuna kuna.

"Ali, trenutačne obveze dioničarskog društva Hajduka iznose 44 milijuna kuna kada se odbiji naša potraživanja, dakle realna potraživanja to jest ono što trebamo dobiti od Al Itthada, te od Pescare za transfere Anasa Sharbinija i Ante Vukušića, od naših domaćih vjerovnika, te kad se odbiju rezerviranja za sudske postupke", pojasnio je Brbić.

Brbić je istaknuo kako je u tih 44 milijuna kuna trenutačnih obveza Hajduka uključeno 30 milijuna kuna obveza prema Gradu Splitu nakon što je Grad Split prošle godine aktivirao jamstvo kao većinski vlasnik kluba i preuzeo kredit Hajduka i sad je Hajduk dužan Gradu taj iznos.

Pročelnik za sport u splitskog gradskom poglavarstvu Hrvoje Akrap, koji je na današnjoj Glavnoj Skupštini sportskog društva Hajduk d.d. sudjelovao kao predstavnik većinskog dioničara Hajduka (Grad Split je vlasnik oko 56 posto dionica Hajduka), najavio je kako će u listopadu ove godine biti održana tematska sjednica Gradskog vijeća posvećena stanju u Hajduku.

Predsjednica Nadzornog odbora Hajduka Branka Ramljak je rekla kako joj je već sada "muka" od tematske sjednice Gradskog vijeća u listopadu koja će razmatrati stanje u Hajduku.

"Neka bude ta sjednica, nama je prošle godine za vraćenje duga, nakon čega je Grad Split aktivirao jamstva za vraćanje tog duga, ali za uzvrat Hajduk u trogodišnjem razdoblju mora izdvojiti 30 posto od svakog svojeg prihoda Gradu Splitu", podsjetila je Ramljak.

Ona je izvjestila kako je prije desetak dana u Hajduku bio revizor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

"Revizor je rekao da je financijsko-računovodstvena politika u Hajduku napredovala i meni je to bilo drago čuti", rekla je Ramljak.

Glavna Skupština Hajduka d.d. danas je prihvatila izvješće predsjednika Uprave Marina Brbića da je gubitak kluba u 2013. godini bio samo 118.765 kuna što je mnogo manje od gubitka od 24.6 miljuna kuna iz 2012. godine. Također je odlučeno da će se prošlogodišnji gubitak "pokriti iz dobitaka budućih razdoblja".

Branka Ramljak je u svojem opširnom govoru istaknula kako se čine maksimalni napori da se Hajduku vrati stari ugled i slava, te je izvjestila kako je tijekom 2013. godine Nadzorni odbor kluba održao čak 52 sjednice zbog "vrlo turbulentnog poslovanja kluba".

"Ulaskom Hrvatske u EU potražnja za našim mladim igračima je veća nego ikad, zato smo sklapali stipendijske ugovore s mladim nogometašima da ih zaštitimo", istaknula je Ramljak.

Ona se požalila i na tretman Hajduka u Prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi rekavši kako "ne postoje ravnomjerni uvjeti za djelovanje u sezoni Prve HNL, jer gdje god se žalimo izgubimo". Također je istaknula i da je položaj Hajduka u HNS-u "jadan" jer nema nijednog svojeg predstavnika u Izvršnom odboru. (Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider