Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jao, jao...

Bolesne cifre: Pogledajte koliko novca su Englezi dobili od TV prava

Detaljno i transparentno kao i uvijek, Premierliga je objavila raspodjelu novca od TV-prava.

Raspodjela novca klubovima iz Premierlige od TV-prava (Screenshot: premierleague.com)

Na svojoj službenoj stranici engleska Premierliga je objavila detalje na koji je način klubovima podijeljen novac od TV-prava.

Iznosi su zbilja astronomski: 20 klubova koji su ove sezone igrali u Premierligi ukupno su dobili 2.456.008.346 funti! Cifra je još frapantnija kad ju pretvorimo u eure: 2.784.161.780.

Kao i prethodnih godina, postojalo je pet kriterija prema kojima se novac raspodjeljivao. Od tih pet tri su fiksna i po njima su svi klubovi dobili jednako, dok su ona preostala dva ta koja čine razliku. Riječ je o ostvarenom rezultatu te o tome koliko je puta pojedini klub bio u televizijskom prijenosu na području Ujedinjenog kraljevstva.

Tako se, primjerice, dogodilo da je Manchester City, iako je osvojio naslov prvaka, dobio manje novca nego Liverpool zbog toga što je City bio 26 puta bio u televizijskom prijenosu u Ujedinjenom kraljevstvu, naspram Liverpoolovih 29. Te tri utakmice ostvarile su konačnu razliku u korist Liverpoola koji je ukupno dobio 152.425.146 funti dok se City morao zadovoljiti sa 150.986.355.

Ono što je najluđe u cijeloj priči jest to da je posljednjeplasirani Huddersfield, klub koji se nekoliko tjedana prije kraja sezone pomirio s ispadanjem, dobio 96.628.865 funti. To je gotovo 110 milijuna eura, što uopće nije loša startna pozicija za nadolazeći ljetni prijelazni rok i pokušaj da se odmah iduće sezone kroz Championship vrate u najviši rang...

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider