Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Na meti četvorica Hrvata

Boban i Maldini grade novi Milan: "Beckhamov zakon" veliki vjetar u leđa

Rossoneri su ponovno ostali bez Lige prvaka i pripremaju rekonstrukciju momčadi.

AC Milan (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Milan će u novu sezonu kao glavni klupski operativci povesti Zvonimir Boban i Paolo Maldini. Dvije legende Rossonera nedavno su se vratile u slavni klub koji se nada boljim danima.

Kako Milan, koji je prošle sezone završio na petom mjestu Serie A (ali unatoč tome neće igrati Europsku ligu jer je to tražio od UEFA-e zbog financijskog fair-playa), ne bi trajno potonuo u prosječnost talijanskog nogometa, jasno je da će Rossonerima trebati novi igrači.

U tim nastojanjima da se dovedu prava pojačanja, Bobanu i Maldiniju na ruku bi mogao ići tzv. Beckhamov zakon. Riječ je o zakonu koji su španjolske vlasti donijele nakon što je David Beckham 2003. godine u spektakularnom transferu stigao iz Manchester Uniteda u Real Madrid.

Beckham je tada, između ostalog, Španjolsku izabrao jer su porezna izdvajanja za strane nogometaše iznosila svega 24 posto. Španjolci su nakon njegova transfera odlučili promijeniti stvari i povećati tu poreznu stopu s 24 na 43 posto, što je klubovima djelomično smanjilo manevarski prostor za dovođenje novih igrača, s obzirom na to da se nogometašima povećao iznos kojeg bi im na ime poreza uzimala država Španjolska.

Manji porezi adut Talijana

Sada su u obrnutom smjeru odlučili krenuti Talijani. S ciljem da vrati stari sjaj Serie A i da njihovo prvenstvo postane što konkurentnije engleskoj Premierligi i španjolskoj Primeri, dogovoreno je da se igrače koji dolaze iz inozemstva porezno rastereti.

Prema finalnoj verziji novog zakona, igrač koji bi godišnje netto zarađivao 10 milijuna eura, bruto bi dobivao 12,15 milijuna eura. Ovaj potonji iznos klub bi morao izdvojiti za njega, dok bi za istog igrača neki španjolski prvoligaš trebao iskrcati 18,18 milijuna, da igrač dobije 10, a država 8,18 milijuna.

Na ovu nogometno-poreznu reformu uvelike računaju Boban i Maldini, koji su započeli proces slaganja novog Milana.

Na meti poker Hrvata

Talijanski su mediji u nekoliko posljednjih tjedana u kontekst transfera na San Siro dovodili čak četvoricu hrvatskih nogometaša – Andreja Kramarića, Dejana Lovrena, Josipa Brekala i Nikolu Mora. Jasno, Boban je glavni agitator ovih poslova (ako se bilo što od toga realizira).

Jedan posao već je dogovoren. Theo Hernandez, mladi francuski reprezentativac koji će uskoro navršiti 22 godine, doći će u Milan na posudbu ovu sezonu, s obvezom kupnje od 20 milijuna eura idućeg ljeta.

Sampdorijina desetka, belgijski ofenzivni veznjak Dennis Praet, također je na meti Rossonera, a nije poznato na koji bi način Milan pokušao realizirati njegovo dovođenje.

Zna se zato da Fiorentina traži 35 milijuna eura za Jordana Veretouta. Francuski veznjak već je, pišu Talijani, obavio razgovor s Maldinijem i Milan sada drži pole-position u utrci za njegovim dovođenjem.

Bujne Paragvajke opet zasjenile Brazilke, ali ovo je bila njihova posljednja parada Paragvajske navijačice na Copi (Foto: AFP) Paragvajska navijačica na Copi (Foto: AFP) Larissa Riquelme i brazilska navijačica (Foto: AFP) +9 Paragvajska navijačica na Copi (Foto: AFP)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider