Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Sve je u zraku'

Blatterov 'džentlmenski sporazum' s Platnijem vrijedan dva milijuna 'švicaraca'

Sepp Blatter prvi je put javno istupio nakon što mu je etički odbor FIFA-e odredio tromjesečnu suspenziju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik FIFA-e u odlasku u intervjuu za jednu švicarsku televiziju rekao je kako će svijet tek u godinama koje dolaze vidjeti što je učinio za nogomet, a sporni ugovor s Michelom Platinijem - zbog kojeg je i čelni čovjek UEFA-e suspendiran - nazvao je "džentlmenskim sporazumom".
79-godišnji Blatter, koji FIFA-om vlada od 1998., nije se ni trudio sakriti da proživljava vrlo teške trenutke. S medijskim napisima i odlukom etičke komisije svjetske nogometne federacije Švicarac se teško nosi.

"Ono što doista boli je biti unaprijed osuđen od strane medija. A, odluka etičke komisije bila je, naravno, težak udarac“, kaže Blatter
- Šok?
„To je šok, jer etička komisija nije tretirala slučajeve Michela Platinija i Seppa Blattera dovoljno pažljivo."
Upravo je odnos s Michelom Platinijem ono što izaziva najveći interes svjetske javnosti. Jer, Francuzu je 2011. FIFA-e isplatila dva milijuna švicarskih franaka.
Istražitelji sumnjaju da je tim novcem Blatter osigurao Platinijevu podršku na izborima za predsjednika FIFA-e 2011. No, čelni čovjek UEFA-e tvrdi kako je to bila naknada za savjetničke usluge koje je za FIFA-u obnašao između 1998. i 2002. Na, istoj je liniji i Blatter.

'Nikada ništa nisam ukrao'

"Da, bio je to ugovor koji sam imao s Platinijem. Džentlmenski sporazum. Ali, ne mogu otkrivati nikakve detalje slučaja, jer ga trenutačno istražuju dva različita tijela. I ne želim ovdje ići u detalje.“
- Ali, bilo je sve zakonito?
„Sve je bilo zakonito."

U to ipak mnogi sumnjaju i upiru u Blattera kao najodgovornijeg za moralnu eroziju svjetske nogometne federacije.
Sumnje u kupovanje domaćinstava svjetskih prvenstava u Rusiji i Kataru, po najnovijem čak i Njemačkoj, navodno potplaćivanje delegata u zamjenu za glasove na izborima, te optužbe za pranje novca bespovratno su uništili ugled FIFA-e.
"Trenutačno je sve u zraku, ali ja sam učinio sve što sam mogao. Želim samo još jednom reći: nikada nikoga nisam zakinuo, nikada ništa nisam ukrao, nisam ubojica."

Čovjek koji u FIFA-i radi punih 40 godina u svemu vidi zavjeru i uvjeren je da će ga nogometni svijet pamtiti po dobrom.
"Ne sutra, ne prekosutra, ali u godinama koje dolaze ljudi će vidjeti što sam učinio za nogomet. A, ovo sada se razvilo u ništa drugo nego u borbu za predsjedničko mjesto i pravnu bitku između SAD-a i Švicarske."
Blatter je za kraj poručio i da mu je namjera voditi sljedeći kongres FIFA-e u Mexico Cityju.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider