Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ne odustaju

'Časni ljudi' Blatter i Platini najavili žalbe: 'Idemo do kraja. Nevini smo'

Sepp Blatter i Michel Platini najavili su borbu 'za pravdu' nakon što im je etički odbor krovne nogometne organziacije zabranio rad u nogometu na osam godina

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter i predsjednik UEFA-e Michel Platini najavili su danas, nakon što im je etički odbor krovne nogometne organziacije zabranio rad u nogometu na osam godina, da će se žaliti na suspenziju.

Platini i Blatter su suspendirani na osam godina zbog zlouporabe položaja, sukoba interesa i nelojalnog vođenja, a vezano za isplatu 1,8 milijuna eura Platiniju od strane FIFA-e 2011. Obojica su početkom listopada suspendirani na 90 dana nakon što je istraga otkrila da je Blatter platio Platiniju taj iznos za posao savjetnika izveden 2002. godine.

Bivši kapetan francuske nogometne reprezentacije i trostruki osvajač Zlatne lopte Platini je najavio žalbu pred Sporstkim arbitražnim sudom, kazavši da je "miran u duši" te da osuđuje "pravu predstavu koju su iscenirala tijela bez ikakvog legimtimiteta i vjerodostojnosti, a s ciljem da uprljaju njegovo ime".

"Paralelno sa sazivanjem Sporstkog arbitražnog suda, odlučan sam žaliti se, kada za to dođe vrijeme, i pred civilnim sudovima kako bi dobio priliku da obranim svoj integritet od štete koju trpim već tjednima. Ići ću do kraja u tom postupku", kazao je Platini.

Švicarac Blatter, koji FIFA-om predsjeda od 1998., je kazao da se osjeća "izdanim" i misli da je poslužio kao "vreća za udaranje", napomenuvši kako će iskoristiti sva sredstva u žalbi na odluku FIFA-inog etičkog odbora.

"Žalit ćemo se pred prizivnim povjerenstvom FIFA-e, a zatim pred Sporstkim arbitražnim sudom te pred švicarskim sudom", izjavio je Blatter na konferenciji za novinare. "Pitate me osjećam li se izdano. Odgovor je da. Etičko povjerenstvo treba prosuđivati etičko ponašanje, ali ono negira dokaze i pokušava konstruirati nešto što nije istina", dodao je Švicarac. Naglasio je i kako smatra da je Platini "častan čovjek .

Osim osmogodišnje suspenzije obojica su zaradili i novčane kazne. Platini mora platiti 80.000 švicarskih franaka, a Blatter nešto manje, 50.000.

Oglasila se i UEFA-a, koja je izrazila "ekstremno razočarenje" zbog suspenzije od osam godina koja je dosuđena njenom predsjedniku od 2007. te je naglasila da "ga podržava u njegovom pravu na pravedan postupak".

UEFA ističe da se na tu odluku moguće žaliti te inzistira na Platinijevom pravu "da dobije priliku oprati svoje ime" u slučaju spornog transfera od 1,8 milijuna eura.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider