Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novi Hrvat u Bundesligi

Fantastičan pothvat: Bivši talent Hajduka iz 3. HNL u slavni njemački klub

Bivši nogometaš Hajduka i hrvatski U-20 reprezentativac potpisao je ugovor sa slavnim njemačkim klubom...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bivši nogometaš Hajduka Miro Kovačić potpisao je ugovor s Kölnom. Budući da je Kovačić prešao u redove slavnog njemačkog kluba iz hrvatskog trećeligaša Zmaja iz Makarske, slobodno možemo reći da se radi o fantastičnom pothvatu.

Još uvijek nije poznato na koliko je godina 22-godišnji Omišanin potpisao ugovor i pod kojim uvjetima, ali dobar dio zasluga za Kovačićev transfer svakako ide ljudima iz menadžerske agencije „Team11Eleven“ sa sjedištem u Wettenbergu pokraj Frankfurta, koji su mu omogućili probu u poznatom bundesligašu, gdje je očito zadovoljio stručnjake i dobio priliku potpisati profesionalni ugovor.

Iako je bio hrvatski U-20 reprezentativac i standardni član šampionske juniorske momčadi Hajduka, zajedno s Mariom Pašalićem, Antonijem Milićem i Tomislavom Kišom, te je važio za popriličnog talenta, Kovačić nije dobio pravu šansu na Poljudu.

Juniorski staž odradio je u Hajduku igrajući na poziciji veznog igrača. U sezoni 2012/13. upisao je dva nastupa u seniorskoj momčadi. Tadašnji trener Hajduka Mišo Krstičević uveo ga je u igru u derbiju s Dinamom na Maksimiru i na utakmici s Osijekom. Ostatak sezone uglavnom je bio na klupi ili na tribinama. Krstičević je tada u veznom redu forsirao Josipa Radoševića, Antonio Milića, Tina Sušića, Miju Caktaša i Franka Andrijaševića.

Kovačić je stoga otišao na posudbu u Solin pa je sa slobodnim papirima prešao u češki Znojmo. U Češkoj se zadržao jednu sezonu i vratio se u Hrvatsku, odnosno u Hrvatski dragovoljac, a potom je zimus završio u trećeligašu Zmaju.

I kada se činilo da mu je karijera došla pod veliki znak pitanja, Kovačić je sve iznenadio prelaskom u Köln, koji trenutačno odlično stoji u Bundesligi pod vodstvom austrijskog trenera Petera Stögera.

„Jarci“ trenutačno drže 5. mjesto na ljestvici sa 15 osvojenih bodova, imaju bod više od Borussije Dortmund i Kovačeva Eintrachta. Stöger ih je vratio u 1. Bundesligu 2014. i otada konstantno napreduju. Pretprošlu sezonu Köln je završio na 12. mjestu, a prošlu na 9., što je najbolji plasman kluba od 1992.

Iako je posljednja dva desetljeća uglavnom u većoj ili manjoj krizi rezultata, povijesno gledajući Köln spada među najveće njemačke klubove. Trostruki je njemački prvak (1962., 1964. i 1978.) i četverostruki osvajač Njemačkog kupa, a 1986. igrao je u finalu Kupa Uefe. Igra na velebnom RheinEnergieStadionu kapaciteta 50.000 mjesta, koji je na bundesligaškim utakmicama uglavnom popunjen do posljednjeg mjesta.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider