Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bravo Slavene!

GOTOVO JE! Slaven Bilić novi menadžer West Ham Uniteda!

Hrvatski trener Slaven Bilić potvrđen je za novog menadžera West Ham Uniteda.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je s istanbulskog aerodroma ispraćen uz fanatičnu pjesmu i baklje najžešćih navijača Bešiktaša, Slaven Bilić ispunit će svoj dugogodišnji san i zasjesti na klupu jednog kluba iz Premierlige. I to kojeg, njegovog West Hama u kojem je igrao u sezoni 1996/1997 i zaljubio se u ovaj radnički klub iz istočnog Londona.

Presretni Bilić: Ima nešto posebno u West Hamu - to je kultni klub

VIDEO Stotine navijača Bešiktaša emotivno se oprostilo od Bilića

Klub je ovu informaciju i službeno potvrdio nakon 13 sati, a ranije je sve najavio nogometni agent i prijatelj Bilića Muzzi Ozcan.

''West Ham je dogovorio uvjete sa Slavenom Bilićem. Želim svojem dobrom prijatelju uspješnu sezonu u West Hamu. Dobrodošao na East End'', napisao je Ozcan na Twitteru.

U konkurenciji su za nasljednika Sama Allardycea do zadnjeg trenutka ostali Marcelo Bielsa i naš Slaven Bilić, a pojavilo se i ime Michaela Laudrupa. 'El Loco' je ipak dogovorio ostanak u Marseilleu tako da je već jutros bilo jasno da je Bilić novi menadžer Čekićara.

Ovog vikenda otpao je i trener Borussije Monchengladbach Lucien Favre, a još prije Rafa Benitez, David Moyes i Unai Emery. Svi su oni, pišu engleski mediji, bili veće želje vlasnika West Hama od Bilića, ali je Bilić najviše i htio ovaj posao.

Čelnici kluba Sullivan i Gold su, piše Telegraph, pripremili klauzulu u ugovoru za novog menadžera kako ga smiju otpustiti bez ijedne funte odštete. Ugovor će vrijediti na tri godine, a godišnja plaća Biliću trebala bi biti 3 milijuna funti.

Prva utakmica već 2. srpnja!

Bilić će odmah u vatru jer West Ham iduće sezone igra kvalifikacije Europske lige od 1. pretkola! Time je klub izborio Europu prvi put u posljednjih devet godina. West Ham je ove sezone završio na 12. mjestu, ali je Europu osigurao osvojivši prvo mjesto na ljestvici 'Fair-playa' Premierlige ispred Liverpoola, Manchester Cityja, Evertona i Burnleyja. Podsjetimo da je Engleska dobila to dodatno mjesto u 1. pretkolu zahvaljujući fair-play ljestvici.

Slaven Bilić je prije West Hama bio izbornik hrvatske reprezentacije s kojom je najveći uspjeh ostvario na Euru 2008. plasmanom u četvrtfinale. U reprezentaciji se zadržao sve do Eura 2012. godine, gdje nije uspio izboriti prolaz skupine u vrlo jakoj konkurenciji s kasnijim finalistima Španjolskom i Italijom.

Nakon toga se okušao u klupskom nogometu. Prvo je vodio ruski Lokomotiv iz Moskve, gdje je proveo jednu sezonu, a posljednje dvije godine je bio trener turskog Bešiktaša s kojim je dva puta dogurao do trećeg mjesta u prvenstvu. Posljednju sezonu je za pogodak ispao od Arsenala u kvalifikacijama za Ligu prvaka, bio ispred Tottenhama u skupinama Europa lige te u istom natjecanju izbacio Liverpool u četvrtfinalu.

Zanimljivo, Bilić nije prvi Hrvat na klupi u Premier ligi. Velimir Zajec vodio je Portsmouth u jesen 2004., ali taj izlet na klupu iz direktorskog ureda trajao je tek nekoliko utakmica.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider