Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nepotrebna pomoć sudaca

Mnogi se s razlogom bune: Barci dvostruko više jedanaesteraca nego Realu

Suparničke momčadi često se bune da suci pomažu Barceloni, a tome u prilog ide i statistika...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U top europskim ligama ove sezone nikome nije suđeno više jedanaesteraca nego Barceloni. Razumijemo da se radi o vrsnoj momčadi čiji napadači su u stanju iznuditi više najstrožih kazni od ostalih, ali isto tako znamo da su mnogi od njih ipak bili nepotrebni. Pogotovo za momčad poput Barcelone, kojoj s obzirom na kvalitetu nisu potrebne takve stvari.

Naime, u 35 kola španjolske lige ove sezone dosuđeno je čak 19 jedanaesteraca za Barcelonu, koja ih je iskoristila tek 11. Usporedbe radi, prvi sljedeći u Primeri je Real Madrid, kojemu je dosuđeno devet jedanaesteraca, odnosno deset manje nego Barci.

S obzirom da se radi o dvije najdominantnije momčadi Primere i dvije ponajbolje svjetske momčadi, nije čudno da one imaju i najviše prilika s 11 metara. Ipak, Barcelona najviše puta dolazi u protivnički 16-erac i stvara najviše prilika za gol, ali ni Real ne zaostaje puno. S time da je razlika u dosuđenim jedanaestercima dosta velika.

No, nije uvijek bilo tako. I Katalonci su donedavno znali prigovarati na puno veći broj dosuđenih penala za Real Madrid. Od sezone 2009/10. do početka sezone 2013/2014. za Real su svirana 44 jedanaesterca, a za Barcelonu 25. Prilično je jasno da su privilegirani u odnosu na ostatak Primere, a ove sezone veću pomoć sudaca ipak ima Barcelona.

U Engleskoj ligi najviše jedanaesteraca dosuđeno je za Leicester City (11), u Italiji za Torino (11), u Njemačkoj za Werder Bremen (9), a u Francuskoj za Paris Saint-Germain (8). U dvije od čak četiri lige na prvom mjestu su momčadi koje se nalaze na sredini tablice ili u zoni ispadanja. Doduše, drugačiji su kriteriji suđenja u drugim ligama, kao što je i Barcelonin nadmoćan posjed lopte neusporediv s jednim Leicesterom, pa čak i PSG-om u Francuskoj.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider