Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Alarmantno izvješće

Barca u velikim problemima: Morat će prodati jednu od velikih zvijezda!?

Barcelona ima ozbiljnih financijskih problema koji će je limitirati u zimskom prijelaznom roku, piše madridski As.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barceloni na zimu istječe FIFA-ina kazna o zabrani registriranja novih igrača. Transferi Arde Turana i Aleixa Vidala već su osigurani u ljetnom prijelaznom roku, no Luis Enrique zahtjeva još nekoliko pojačanja.

Nakon odlaska Pedre u Chelsea i ozljeda Andresa Inieste i Rafinhe, Barcina klupa prilično je kratka. Katalonci krstare Španjolskom i Europom u potrazi za novim igračima. Međutim, problem će im predstavljati UEFA-in financijski fair-play prema kojem klubovi moraju imati izbalansirane prihode i rashode, odnosno limitirana im je potrošnja.

Barcelona se nalazi blizu gornje granice dopuštenog prekoračenja. Nakon odlaska Joana Laporte s mjesta predsjednika, Barcelona je bila u dugu od 431 milijun eura. Pod upravom Sandra Rosella i Josepa Marije Bartomeua dug je isprva smanjen na 287 milijuna, no prošla godina je zaključena s povećanjem duga za 41 milijun, pa sada iznosi 328 milijuna eura. To su podaci sa zadnje skupšitne kluba koja je održana 5. listopada. Dug se povećao iako je Barcelona ostvarila najveće prihode u povijesti kluba. Rashodi su očigledno nadmašili prihode. Transfer Neymara zacijelo je igrao bitnu ulogu, jer je njegov transfer vjerojatno iznosio stotinjak milijuna eura, a spekulira se da je dobar dio tranši plaćen prošle godine.

Prema pravilima FIFA-ina financijskog „fair-playa“ uprava svakog kluba mora podnijeti ostavku ako u razmaku od dvije godine dug kluba za dvostruko premaši ukupni operativni profit kluba prije oporezivanja. Barcelona je jako blizu tomu pa Bartmoeu mora paziti što radi.

Osim toga, krajem rujna La Liga je u svojem izvješću zaključila kako je Barcelonin limit za isplatu plaća svojim profesionalcima 421 milijun, a došla je do 419 milijuna eura. U prijevodu to znači da će Barcelona morati prodati ili poslati na posudbu neke igrače ako želi dovesti nove. To je vjerojatno i razlog zašto su prodali Pedru. Sada su prvi na listi odlazaka su Adriano i Douglas, no za njih i neće moći dobiti bogzna koliko. Možda će morati otići i jedan "kapitalac"?
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider